Cijena nafte drastično opala, znači li to nešto domaćim distributerima?

Nakon što su za vrijeme proljetne krize prouzrokovane COVID-19 pandemijom cijene nafte bile u najvećem zabilježenom padu u ovom stoljeću, oporavak cijene se dogodio na nekoliko sedmica, ali je cijena ponovo počela opadati.

U Londonu je cijena sirove nafte “Brent” u padu za 93 centa i iznosi 37,80 dolara po barelu. U New Yorku je cijena svijetle sirove nafte niža za 1,33 dolara po barelu i sada je 34,93 dolara po barelu.

“Oporavak u sektoru potražnje za naftom je dug proces i novi talas oboljelih sigurno izaziva novu zabrinutost da će za taj oporavak biti potrebno više vremena nego što je očekivano”, naglasio je analitičar tržišta iz firme “ING” Warren-Patterson.

Cijena na tržištu u BiH

Domaći distributeri nafte nisu najavili snižavanje cijena goriva, iako je situacija na tržitu povoljna. Tako u Kantonu Sarajevo cijene goriva za dizel D4 (50 PPM) se kreću od 1,56 KM do 1,86 KM. Situacija je slična i u drugim kantonima u Federaciji BiH.

Građani s pravom postavljaju pitanje, kada cijena nafte raste na svjetskom tržištu tada se cijene preko noći mijenjaju na benzinskim pumpama u BiH, dok u suprotnoj situaciji se uvijek pronalaze razlozi da cijena na benzinskim pumpama ostane nepromijenjena.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79