Cijene više nego u EU i Americi: Hljeb ponovo poskupio!

Niko ne upravlja zemljom jer, da upravlja, sigurno ne bi do ovoga došlo, kazao je Bago.

Val poskupljenja se nastavlja. Tri najprodavanija proizvoda kompanije „Klas“ skuplja su za 20 feninga, pa tako sad polubijeli i narodni hljeb koštaju po 1,70 KM, a penzionerski 1,20 KM.

Ovo je već drugo poskupljenje hljeba ove godine, a iz kompanije „Klas“ kao razlog navode rast cijena žitarica, energenata i goriva.

 

Potrošačka korpa

– Razlog poskupljenja u pekarskoj industriji u BiH, otprilike u prosjeku 15-20 posto, jeste porast cijena sirovina, energenata i goriva. Samo porast cijena žitarica u odnosu na prošlu godinu je oko 40 posto, a u odnosu na pretprošlu više od 90 posto – kazali su iz „Klasa“ za „Avaz“.

Marin Bago iz Udruženja potrošača „Fortuna“ iz Mostara kazao je za „Avaz“ da potrošačka korpa možda već ovog momenta iznosi 3.000 KM i da prelazimo crvenu liniju kada je riječ o cijenama.

– Građani izražavaju nezadovoljstvo, međutim, izražavamo nezadovoljstvo jedni drugima, a ne kome trebamo, i mislim da se to mora promijeniti. Zaista je nenormalno da je u BiH dvostruko skuplja potrošačka korpa nego u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, da su građani prepušteni sami sebi i da niko ne upravlja zemljom jer, da upravlja, sigurno ne bi do ovoga došlo – kazao je Bago.

 

Bez pitanja

Dodaje kako nije samo hljeb najednom poskupio, već je primijetio da su u prodavnicama podignute i cijene mliječnih proizvoda za oko 20 posto.

 

  • Bago: Svako postavlja cijene kako želi

    Bago: Svako postavlja cijene kako želi

    FOTO: FENA


– Hrana u BiH je najskuplja u regionu, mnogi proizvodi su skuplji nego u EU i Americi, to nema veze s ekonomijom i društvenim uređenjem, to je isključivo zbog izostanka kvalitetnog upravljanja zemljom, ništa drugo. Prepušteni smo sami sebi, svako postavlja cijene kako želi i niko ne postavlja pitanja iz kojih je tačno razloga kod nas dvostruko skuplji život nego u zemljama okruženja – rekao je Bago.

Tu nije kraj

Mediji u Banjoj Luci javljaju da će od 1. decembra u entitetu RS hljeb, također, biti skuplji za 10 posto, a već sada u Banjoj Luci košta 2 marke. Da poskupljenjima nije kraj, govore i najave mlinara i pekara koji kažu da se novi rast cijena očekuje već početkom naredne godine, piše Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79