CIK bi sutra trebao saopštiti rezultate izbora

CIK bi sutra trebao saopštiti rezultate izbora


Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine trebala bi do sutra utvrditi rezultate izbora održanih 2. oktobra, ali još nije potvrđeno da će se to i desiti.

Suad Arnautović, predsjednik CIK-a, je prije nekoliko dana kazao da do 22. oktobra rade na utvrđivanju rezultata.

– Do 22. oktobra, kako je zakonom i podzakonskim propisima CIK-a utvrđeno, mi utvrđujemo rezultate, radimo na utvrđivanju rezultata. Ne možemo utvrditi ako postoje određene nejasnoće, problemi kao ovaj (ponovno brojanje galsova za predsjednika i potpredsjednike RS-a, op. a.). Kad utvrdimo te rezultate, dat ćemo prostor da se podnesu zahtjevi za otvaranje vreća, ponovno brojanje i tako dalje, i onda ih potvrđujemo u skladu sa članom 5.30, kad se završe i sudske žalbe, tužbe, prigovori.

Taj rok je 30 dana od dana održavanja izbora. Prilikom tog procesa teoretski je moguće da CIK donese prvu djelimičnu odluku i utvrdi rezultate za jedan nivo, a za drugi ne. Ali to će se zaista u ovom procesu do 22. oktobra utvrditi – odgovorio je Arnautović 13. oktobra, kada je počelo ponovno brojanje listića za predsjednika i potpredsjednike RS-a, na pitanje o dinamici i je li moguće utvrditi izborne rezultate bez da se utvrde rezultati za predsjednika RS-a.

Na pitanje hoće li sutra utvrditi rezultate, iz CIK-a su za Faktor kazali da će javnost biti obaviještena.

Istakli su da je utvrđivanje rezultata izbora do 22. oktobra interni plan i nije zakonski rok, dok potvrđivanje rezultata jeste zakonski rok i on traje 30 dana od dana izbora, u ovom slučaju od 2. oktobra.

Adi Agić, zamjenik direktora Glavnog centra za brojanje, u utorak je rekao da idu tempom da završe do 22. oktobra sve ovo što rade u Glavnom centru.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija