Foto: Ilustracija
CIK BiH kreće s uvođenjem videonadzora na biračkim mjestima: Kraj izbornim prevarama?

CIK BiH kreće s uvođenjem videonadzora na biračkim mjestima: Kraj izbornim prevarama?


Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) pokrenula je proceduru nabavke videonadzora koji će biti postavljen na odabranim biračkim mjestima, s ciljem povećanja transparentnosti izbornog procesa.

Prema obavještenju o javnoj nabavci, CIK planira nabaviti opremu u vrijednosti od 25.640 KM, a rok za prijem ponuda ističe 23. augusta ove godine.

Ovaj potez dolazi u vrijeme kada se sve više raspravlja o uvođenju novih tehnologija u izborni proces, kao odgovor na dugogodišnje sumnje u izborne prevare. Na ovogodišnjim lokalnim izborima planirano je provođenje pilot projekata na oko 10 posto biračkih mjesta, što je dio izmjena Izbornog zakona BiH koje je uveo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Predsjednica CIK-a BiH, Irena Hadžiabdić, istakla je važnost ove inicijative, posebno u smislu otkrivanja manipulacija s glasačkim listićima. Iako su sredstva za videonadzor osigurana tek nedavno, Hadžiabdić je naglasila da bi njegova primjena bila posebno korisna prilikom brojanja glasova, jer bi svaki glas mogao biti provjeren pred kamerom, čime bi se dodatno osigurala tačnost i pravednost izbornog procesa.

Ovaj potez je još jedan korak ka unapređenju izbornog sistema u Bosni i Hercegovini, a mnogi ga vide kao pozitivnu promjenu koja može donijeti više povjerenja građana u izborne rezultate. Podrška koju je CIK BiH dobio od međunarodnih donatora, uključujući Evropsku uniju, USAID i OSCE, ključna je za uspješnu implementaciju ovih tehnologija.

Izmjene Izbornog zakona, koje je Schmidt nametnuo ranije ove godine, donijele su više od stotinu novih odredbi usmjerenih na povećanje transparentnosti i pravde u izbornom procesu, uključujući uvođenje izbornih tehnologija poput videonadzora, optičkih skenera i biometrijske autentifikacije birača.

Kako se približavaju lokalni izbori, ostaje da se vidi kako će ove promjene utjecati na sam proces i hoće li uspjeti spriječiti izborne prevare koje su godinama bile u centru pažnje javnosti.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija