CIK demantovao da je SIPA ,,upala” kod njih!

Obzirom da su pojedini mediji objavili vijest “da su pripadnici SIPA-e „upali“ u prostorije Centralne izborne komisije BiH”, želimo zbog objektivnog informiranja obavijestiti javnost da su istražitelji Tužilaštva BiH i SIPA-e u kontaktu sa CIK BiH već nekoliko sedmica po pitanju određene krivične prijave po kojoj su, kao istražitelji dužni da postupaju.

Postupajuća tužiteljica je od Centralne izborne komisije BiH dopisom tražila na uvid određenu dokumentaciju koja će istražiteljima biti ustupljena po ustaljenoj proceduri. I u dosadašnjem radu Centralna izborna komisija BiH je po zahtjevima bilo kojeg tužilaštva ili policijske agencije dostavljala informacije i traženu dokumentaciju i tako će postupati i ubuduće.

Prema informacijama kojim raspolaže Centralna izborna komisija BiH radi se predistražnim radnjama, a na osnovu krivičnih prijava koje se odnose na glasanje birača putem pošte iz inostranstva.

Iz Tužilaštva BiH su saopćili da su po nalogu postupajućeg tužioca, vršili uvid i pregled dokumentacije u skladištu CIK-a u Istočnom Sarajevu.

“Postupajući po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH, istražitelj tužiteljstva i istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, izvršili su pregled dokumentacije u skladištu SIP u Istočnom Sarajevu. Aktivnosti su vršene uz prethodnu najavu, a u okviru predmeta u kojem postupa Tužiteljstvo, na temelju prijave osoba sa područja Teslića, o navodnim nepravilnostima u postupanju SIP, kada je u pitanju glasovanje putem pošte, na lokalnim izborima za područje Teslića. Tužiteljstvo BiH će se nakon pregleda dokumentacije, odrediti o daljim aktivnostima”, saopćeno je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79