CIK kaznio političke stranke zbog zloupotrebe resursa i govora mržnje

CIK kaznio političke stranke zbog zloupotrebe resursa i govora mržnje


Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine kaznila je SNSD sa 5.500 KM zbog govora mržnje, dok je njihov kandidat za načelnika Istočnog Starog Grada, Miljan Jovičić, kažnjen sa 7.500 KM.

Prema obrazloženju, Jovičić je na tribini izjavio da će zbog iseljavanja stanovništva “dobiti načelnika Bošnjaka, što niko ne želi”, te da to “mora biti spriječeno”, prenosi Faktor.​

CIK je zaključio da su ove izjave imale namjeru poticanja međuetničke mržnje i netrpeljivosti.

Pored kazne za govor mržnje, CIK je na posljednjoj sjednici izrekao još jednu sankciju zbog zloupotrebe javnih resursa, i to ponovo PDP-u, zbog Draška Stanivukovića, trenutnog gradonačelnika Banje Luke i kandidata za istu poziciju na predstojećim Lokalnim izborima 2024. godine.​

Prema navodima, Stanivuković je dijelio poklon bonove za legalizaciju objekata, pri čemu je na bonovima bio njegov potpis, ali bez titule “gradonačelnik”.

“Time je resurse Grada prikazivao kao svoje. Prijedlog je da PDP bude kažnjen sa 7.000 KM”, pojasnili su članovi CIK-a i usvojili  prijedlog.

CIK je, zbog prijevremene izborne kampanje, na istoj sjednici kaznio Demokratsku frontu sa 4.000 KM, Laburističku stranku sa 3.500 KM, dok je Socijalistička partija Srpske-Goran Selak dobila kaznu od 3.000 KM.

Također je istaknuto na kraju sjednice da je CIK pokrenuo postupak po službenoj dužnosti zbog bilboarda u Posušju, na kojem se nalazi ustaški pozdrav “za dom spremni”, a koji je dio predizbornog plakata Hrvatske stranke prava.

CIK je vratio na dodatne provjere nadležnoj službi predmet koji se odnosi na Laburističku stranku, kao i na Ujedinjenu Srpsku. Prvobitni prijedlog službe bio je da se postupci protiv ovih stranaka obustave.​

CIK je razmatrao prigovor u vezi s time da je Javno preduzeće Komunalije iz Velike Kladuše bilo uključeno u postavljanje plakata kandidata Laburističke stranke za načelnika, Amira Đogića, koji istovremeno obavlja funkciju direktora tog preduzeća.

“Nije se moglo utvrditi da je Javno preduzeće Komunalije postavljalo plakate. Oni to i negiraju”, rekli su na sjednici CIK-a.

Članica CIK-a, Vanja Bjelica-Prutina, naglasila je da je neophodno utvrditi sve relevantne činjenice i okolnosti te da je potrebno prikupiti dokaze kako bi se potvrdila tačnost tvrdnji iz Komunalija.

Uzimajući u obzir otvorena pitanja koja su, kako je navedeno u CIK-u, važna za dalji postupak, slijedi dodatna provjera, zbog čega je ovaj predmet skinut s dnevnog reda posljednje sjednice.

Sličan slučaj je prijavljen i u vezi s navodima da su u Domu zdravlja u Stanarima dijeljeni promotivni materijali kandidata Ujedinjene Srpske.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija