CIK: Ministarstvo finansija i trezora BiH nije odobrilo sredstva za Opće izbore

Ministarstvo finansija i trezora BiH nije odobrilo operativni/dinamički plan Centralne izborne komisije BiH za period januar – mart 2022. godine, saopćeno je iz Centralne izborne komisije BiH (CIK).

– Centralna izborna komisija BiH ovim putem želi informirati javnost u Bosni i Hercegovini da Ministarstvo finansija i trezora BiH nije odobrilo operativni/dinamički plan Centralne izborne komisije BiH koji je uključivao program posebne namjene „Opći izbori“.

Kao što je poznato, Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donijelo je Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za period januar – mart 2022. godine.

Prebacivanje loptice: Bevanda tvrdi da ne spriječava održavanje Općih izbora

Za finansiranje institucija BiH u ovom periodu odobrena su sredstva u iznosu 249.000.000 KM, što predstavlja četvrtine sredstava odobrenih za finansiranje institucija Bosne i Hercegovine u skladu sa Zakonom o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu. Navedenom odlukom propisano je da će se raspored rashoda po budžetskim korisnicima u prvom kvartalu 2022. godine vršiti na osnovu budžeta korisnika utvrđenih u Zakonu o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu u iznosima kojima se omogućava obavljanje aktivnosti za zakonom utvrđene nadležnosti budžetskih korisnika.

U skladu sa navedenom Odlukom, Ministarstvo finansija i trezora BiH je dostavilo Centralnoj izbornoj komisiji BiH Instrukciju za sačinjavanje operativnog/dinamičkog plana u skladu sa Odlukom o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za period januar – mart 2022. godine, u kojoj je naznačeno da ukupan iznos operativnih budžeta za prvi kvartal 2022. godine ne može biti veći od četvrtine sredstava usvojenih u Zakonu o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu („Službeni glasnik BiH“ broj: 46/20).

U navedenoj instrukciji naznačeno je da budžetski korisnici ne mogu započinjati nove ili proširene programe i aktivnosti dok se iste ne odobre u Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu.

U skladu sa navedenom instrukcijom, a budući da se u konkretnom slučaju ne radi o novim ili proširenim programima i aktivnostima institucije, već upravo o redovnim aktivnostima Centralne izborne komisije BiH u cilju organizacije i provedbe izbora u Bosni i Hercegovini u izbornim godinama, i budući da se radi o sredstvima namjenjenim za obavljanje aktivnosti za zakonom utvrđene nadležnosti institucije, Centralna izborna komisija BiH je dostavila operativni/dinamički plan Centralne izbome komisije BiH za prvi kvartal 2022. godine u iznosu 1.811.700,00 KM što iznosi ¼ sredstva odobrenih Centralnoj izbomoj komisiji BiH u Zakonu o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovinu za 2020. godinu.

Ova sredstava su raspoređena na neposrednu potrošnju u iznosu od 757.200,00 KM, i na program posebnih namjena namjenjen za provedbu izbora, u iznosu od 1.054.500,00 KM što predstavlja četvrtinu sredstva odobrenih Centralnoj izbomoj komisiji BiH u Zakonu o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovinu za 2020. godinu u dijelu koji se odnosi na program posebnih namjena koji se odnosio na provedbu izbora u 2020. godini.

Ministarstvo finansija i trezora BiH nije odobrilo operativni/dinamički plan Centralne izborne komisije BiH koji je uključivao program posebne namjene „Opći izbori“, tumačeći da se u konkretnom slučaju radi o „novom programu posebne namjene“, što po mišljenju Centralne izborne komisije BiH nikako ne može biti slučaj.

Shodno navedenom, Kolegij Centralne izborne komisije BiH je dao nalog Sekretarijatu CIK BiH da sačini novi operativni/dinamički plan koji će biti dostavljen Ministarstvu finansija i trezora BiH, kao i na znanje članovima Vijeća ministara BiH, Uredu Visokog predstavnika u BiH, Vijeću za implementaciju mira, Misiji EU u BiH i Misiji OSCE u BiH – navodi se u saopćenju CIK-a.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79