CIK odlučio: Otvorena istraga zbog izbornih nepravilnosti u Srebrenici

Zbog svega što se dešavalo u Srenrenici na dan održavanja lokalnih izbora, Centralna komisija BiH je donijela odluku da otvori istragu o svim tvrdnjama da je došlo do povrede izbornih pravila.

Istraga, odnosno kako je formulisano, pokretanje postupka utvrđivanja činjenica o tvrdnjama o povredama izbornih pravila, otvorena je na osnovu prigovora inicijative “Moja adresa Srebrenica”. U svom zahtjevu, kojim traže poništavanje izbora u Srebrenici, naveli su, između ostalog, kako postoje indicije da je oko 200 ljudi u Srebrenici glasalo sa falsifikovanim ličnim kartama.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar je kazao kako je u međuvremenu stigao prigovor i od još nekih političkih subjekata. Zbog svega navedenog u dopisu inicijative “Moja adresa Srebrenica” CIK je donio odluku o otvaranju istrage, prenosi Oslobođenje.

Ista odluka je donesena i u vezi sa dešavanjima u Doboju. Naime, zbog onemogućavanja prisustva posmatrača politilčkih subjekata, kao i onih iz nevladinog sektora, niz stranaka, a to su PDP, SDS, SP i DNS su podineli prigovor CIK-u.

Također, donesena je odluka o poništavnju izbora na jednom biračkom mjestu u općini Novi Grad (Bosanski Novi) zbog prekida izbornog procesa na dan glasanja. Novi termin bi trebao biti nedjelja, 29. novembar. Ako bude utvrđeno da je taj dan pravoslavni vjerski praznik, ponovni izbori će biti pomjereni.

CIK je danas odbio 35 zahtjeva za ponovnim brojanjem glasova, kao preuranjene, jer brojanje glasova još nije završeno.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79