CIK završio svoj dio posla: Kome je sve data saglasnost da bude državni ministar

CIK završio svoj dio posla: Kome je sve data saglasnost da bude državni ministar


Centralna izbormna komisija na današnjoj sjednici dala je saglasnost za imenovanje ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH. Izvještaj o datoj sagllasnosti biće dostavljen novoimenovanoj predsjedavajućoj Vijeća ministara BiH Borjani Krišto.

CIKBiH je dao saglasnost za imenovanje članova Vijeća ministara: Davora Bunoze (ministar pravde), Dubravke Bošnjak (ministrica civilnih poslova), Elmedina Konakovića (ministar vanjskih poslova), Edina Forte (ministar prometa i komunikacija), Zukan Helez (ministar odbrane), Sevlid Hurtić (ministar za ljudska prava i izbjeglice), Staša Košarac (ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa), Zoran tegeltija (ministar finansija i trezora) i Nenad Nešić (ministar sigurnosti).

Data je i saglasnost za imenovanje zamjenika ministara. Treba napomenuti da prema važećim zakonima, svaki ministar u VMBiH ima po jednog zamjenika, osim ministra odbrane koji ima dvoje zamjenika. Saglasnost je data za: Muhameda Hasanovića (Ministarstvo finansija i trezora), Elvira Mahmuzića (Ministarstvo pravde), Dušku Jurišić (Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice), Josipa Brkića (Ministarstvo vanjslih poslova), Ljiljanu Lovrić (Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa), Ivicu Bošnjaka (Ministarstvo sigurnosti), Slavena Galića i Aleksandra Goganovića (Ministarstvo odbrane), Ognjena Janjića (Ministarstvo prometa i komunikacija) i Marijanu Mojić (Ministarstvo civilnih poslova).

Odluka o davanju saglasnosti biće proslijeđena i Agendciji za prevenciju ko0rupcije i borbu protiv korupcije kako bi se provjerilo da li je neki od predloženih kandidata u sukobu interesa.

Paralelno sa potvrđivanjem u CIK-u traje i provjera ovih kandidata u SIPA-i. Mediji su objavili informaciju kako je SIPA do sada završila provjeru za 12 kandidata, dok će za preostalih sedam to biti završeno krajem ove ili početkom naredne sedmice.

Nakon što SIPA i Agencija za prevenciju korupcije završe svoj dio posla moguće je zakazati sjednicu Zastupničkog doma PSBiH na kojoj će biti imenovani novi državni ministri i njihovi zamjenici.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija