Najnovije informacije: Evo šta je inspekcija rekla o Q groznici kod studenata u Sarajevu

Najnovije informacije: Evo šta je inspekcija rekla o Q groznici kod studenata u Sarajevu


Nakon medijskih natpisa o zarazi studenata Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Q-groznicom, redakcija Oslobođenja kontaktirala je Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove.

Podsjetimo da je dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Muhamed Smajlović jučer za Oslobođenje napomenuo da je jedna studentica obavijestila e-mailom da hospitalizirana zbog Q groznice.

“Odmah po tom saznanju, obustavljena je nastava na Poljoprivrednom dobru Butmir, te su uzorci poslani na analizu”, naveo je Smajlović.

On je podcrtao da nema zvaničnih informacija o drugim zaraženim studentima.

“Inspektoratu veterinarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS jučer (op.a. u utorak) je dostavljen Izvještaj o ispitivanju uzoraka organa teladi Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu kod kojih je u jednom slučaju PCR metodom utvrđeno prisustvo gena, uzročnika Q groznice. Prema informacijama ispitivanje uzorka čiji je vlasnik PD ‘Butmir‘ provedeno je u okviru rutinske diferencijalne dijagnostike hepatitisa kod teladi”, naveli su iz inspekcije.

Također dodaju da u međuvremenu nisu dobili prijave o obolijevanju studenata od strane zdravstvenih ustanova koje su, shodno Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, dužne obavijestiti nadležni inspekcijski organ o slučaju potvrde oboljenja od zaraznih bolesti.

“Također, sumnja na postojanje zaraze nije prijavljena Inspektoratu ni od strane veterinarske službe koja je organizirana na imanju Poljoprivrednog dobra ‘Butmir‘. Inspketorat veterinarske inspekcije je odmah po prijemu navedenih saznanja počeo sa aktivnostima iz svoje nadležnosti koje će uključiti detaljno epizootiološko i epidemiološko istraživanje, s ciljem utvrđivanja relevantnih činjenica i poduzimanja daljih mjera, a o čemu ćemo pravovremneo informisati javnost”, navodi se u saopćenju.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija