Cikotić: Gdje smjestiti 1.200 migranata iz zapaljene Lipe, to je pitanje za premijera USK i gradonačelnika Bihaća

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić za Faktor je prokomentarisao današnja dešavanja u zapaljenom kampu Lipa kod Bihaća gdje je bilo smješteno 1.200 migranata. Prema informacijama s terena, kamp su zapalili migranti.

Situacija eskalira: Veliki požar u kampu Lipa kod Bihaća

– Savjetovao sam predstavnike Međunarodne organizacije za migrante – IOM da pozovu MUP USK kako bi se napravila istraga vezana za paljevinu kampa. Pozvane su i vatrogasne ekipe kako bi se lokalizovao požar – rekao je Cikotić.

Gdje će se sada premjestiti migranti, kantonalna vlast u USK ne želi ih vratiti u Bihać u prostore Bire.

– To je pitanje za premijera Unsko-sanskog kantona i gradonačelnika Bihaća. Kada smo završili sve neophodne procedure, dobili finansijska sredstva iz Evropske unije, saglasnost Predsjedništva BiH, uslijedio je negativan odgovor iz Bihaća. U svakom slučaju, mi nemamo namjeru da ih prisiljavamo da promijene odluku – ističe Cikotić.

Inače, u saopćenju koje je poslalo Ministarstvo sigurnosti BiH između ostalog se navodi:

– U intenzivnoj smo komunikaciji sa lokalnim i međunarodnim institucijama u traženju rješenja za novonastalu situaciju. Ministarstvo sigurnosti BiH već duže vrijeme zajedno sa lokalnim vlastima, entitetima ali i na državnom nivou traži trajnija i adekvatnija rješenja za smještaj migranata. Nažalost, zbog nepostojanja političke volje da se ovaj problem riješi jedinstveno za područje cijele države, stalnih opstrukcija i nerazumjevanja nadležnih za ovu problematiku, odluka kojom je Lipa proglašena privremenim prihvatnim centru donesena je tek ove sedmice, i zbog zimskih uvjeta nije bilo moguće izvoditi radove na opremanju kampa za boravak tokom nadolazećeg hladnijeg perioda.

Također, zahtjev Ministarstva sigurnosti da se privremeno, dok se Lipa ne opremi sa kontejnerima i boljim uslovima za boravak, migranti smjeste u Biru odbili su kantonalne vlasti. Time su sve mogućnosti Ministarstva sigurnosti BiH da u veoma kratkom roku riješi ovu situaciju iscrpljene s obzirom da država BiH na raspolaže vlastitom imovinom kojom bi adekvatno mogla odgovoriti na ove humanitarne izazove, već se mora oslanjati na kapacitete i dobru volju nižih nivoa vlasti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79