Čime će se Angela Merkel baviti u penziji?

26. 9.  se bira novi saziv Bundestaga. Angela Merkel se neće kandidirati za novi mandat savezne kancelarke. Za nekoliko mjeseci ona odlazi u političku mirovinu.

Angela Merkel ide u penziju: Evo kolika će mjesečna primanja imati

Angela Merkel rado kuha juhu od krumpira i sprema kolač od šljiva s hrskavim posipom. To su tipična njemačka jesenska jela, ali ove jeseni teško da će imati vremena posvetiti se njihovom spremanju. Za mjesec dana (26.9.) se održavaju savezni izbori, za Angelu Merkel politička karijera neće biti gotova u večernjim satima te nedjelje, nakon što se objave prvi rezultati izbora za novi saziv Bundestaga. Ona ostaje u Kancelarskom uredu, i nastavlja voditi poslove sve do formiranja novog kabineta.

U prosjeku, u proteklih nekoliko desetljeća, savezni kancelar (ili kancelarka) s novim je kabinetom u Bundestagu prisegu polagao pet-šest tjedana nakon izbora. No, prošli put (nakon izbora 2017.) Njemačka je pet i pol mjeseci čekala na novu vladu. Itekako je moguće da Angela Merkel „pretekne” i svog političkog mentora Helmuta Kohla, koji još uvijek predvodi listu najdugovječnijih šefova vlade SR Njemačke. Kohlova kancelarska karijera je okončana 1998. godine, nakon 5870 dana na dužnosti premijera. A da bi oborila Kohlov rekord, Merkel bi u Bundeskanzleramtu morala ostati barem do 17. prosinca 2021.

Knjige, malo spavanja…

U srpnju ove godine, tijekom posjeta Washingtonu, Angelu Merkel su pitali kako si ona zamišlja svoje umirovljeničke dane? I dok na to pitanje na nekim drugim prigodama nije htjela konkretno odgovoriti, u SAD-u je dala naslutiti da će se najprije odmoriti i da u tom razdoblju neće prihvaćati nikakve pozive. Mora i sama spoznati da njezine zadaće „sada obavlja netko drugi”, rekla je Merkel. I odmah dodala: „Mislim da će mi se to jako svidjeti.”

Angela Merkel Angela Merkel uskoro odlazi u mirovinu

A s puno slobodnog vremena, koje će imati u političkoj mirovini, Merkel po vlastitim navodima želi razmisliti i o tome „što me stvarno zanima”. Za razmišljanje o tom pitanju, kako kaže, u proteklih 16 godina nije imala puno vremena. Uz šeretski osmijeh kancelarka je tada, na ceremoniji na kojoj joj je uručen počasni doktorat Sveučilišta Johna Hopkinsa, još i dodala: „A nakon toga ću možda pokušati mało čitati, i onda će mi kapci pasti od umora, onda ću mało odspavati, pa ćemo vidjeti gdje ću se onda pojaviti.”

“Miss Merkel”

A pogled u budućnost već su bacili jedan foto-umjetnik i jedan autor krimića. Andreas Mühe je na osami, u potpunoj tišini, fotografirao jednu dvojnicu njemačke kancelarke, i od tih fotografija napravio izložbu. Autor krimića David Safier pak polazi od toga da će se Angela Merkel brzo početi dosađivati kad joj kalendar odjednom više ne bude prepun raznih termina.

U njegovom humorističnom krimiću “Miss Merkel”, aktualna kancelarka se nakon kraja mandata seli u svoju vikendicu u Brandenburgu, i muku muči sa životom na selu. Život uz pečenje kolača? I baš nekako u stilu britanskih krimića o Miss Marple, iz pera Agathe Christie, i Merkel „nabasa” je jedan smrtni slučaj i revnosno počne istraživati okolnosti…

Sigurna mirovina

Humoristična je to knjiga, ali knjiga čije je ključno pitanje itekako opravdano. Može li se neka osoba koja je desetljećima od ranih jutarnjih do kasnih večernjih sati imala obveze i tako veliku odgovornost – odjednom „isključiti”? “Ono što nekome nedostaje primijetite tek onda kad se to više nema”, rekla je Angela Merkel na tu temu nedavno u Berlinu.

17. srpnja je Angela Merkel proslavila 67. rođendan. Financijskih briga ona više nam. Kao kancelarka mjesečno zarađuje 25.000 eura mjesečno. A osim toga dobije i nešto više od 10 tisuća eura mjesečno na konto mandata u Bundestagu. Merkel je već više od 30 godina članica Njemačkog parlamenta. A kad prestane raditi, najprije će tri mjeseca primati punu plaću, a onda (maksimalno) 21 mjesec 50% te svote.

15.000 eura mjesečno

Što se tiče visine njezine mirovine, nadležne službe će u obzir uzeti njezine razne aktivnosti – kao kancelarka, ministrica u vladi, zastupnica u Bundestagu. Merkel ima iza sebe dug radni staž, jako dug zapravo. Sve u svemu ona može računat s mirovinom od oko 15 tisuća eura mjesečno. Osim toga, do kraja života ima pravo na službeno vozilo (s vozačem) i osobnu zaštitu. U prostorijama Bundestaga će dobiti i jedan ured, porezni obveznici će joj financirati i voditelja (ili voditeljicu) ureda, dvoje zaposlenih i jedno asistentsko mjesto. To je tradicija u Njemačkoj, ono na što zakonski imaju pravo bivši šefovi vlade.

Nova karijera?

Bivši članovi vlade su zakonski obvezani na diskreciju. Ali čak i ako oni około ne smiju „brbljati” o stvarima o kojima nešto znaju, oni su itekako rado viđeni u gospodarskim vodama. Na primjer kao savjetnici, a i zbog njihovih sjajnih političkih kontakata. Neki prethodnici Angele Merkel su prešli u privredu. Helmut Schmidt je 1982. postao izdavač tjednika “Die Zeit”, bio je i vrlo popularan govornik. U jednom intervju je 2012. rekao: „Imao sam pravilo da nijedan nastup ne održim za honorar manji od 15.000 dolara.”

Angela Merkel & Joachim Sauer Urlaub in Ischia 2015 Merkel (d) sa suprugom Joachimom Sauerom na odmoru na Ischiji 2015. godine

A kako se još bolje zarađuje, to su demonstrirali bivši kancelari Helmut Kohl i Gerhard Schröder. Oni su svoju političku prošlost i slavu doslovno „pozlatili” – Kohl je tako utemeljio tvrtku koja se bavila lobiranjem i strateškim savjetovanjem. I odlično je zarađivao.

„Slučaj” Schröder

A Gerhard Schröder se, samo nekoliko mjeseci nakon što je 2005. iselio iz Kancelarskog ureda, našao na platnoj listi ruskog plinovoda Sjeverni tok, to je tvrtka kćer ruskog Gazproma. Time je navukao na sebe bijes mnogih kritičara – Schröder se naime kao kancelar zalagao za gradnju plinovoda.

U međuvremenu je zakonski regulirano da bivši članovi vlade prije „transfera” u privredne vode moraju najprije pitati Kanzleramt u Berlinu hoće li svojom novom aktivnošću eventualno „ugroziti javni interes”. Oko tog pitanja saveznu vladu savjetuje jedna etička komisija, koja može predložiti i „prijelazni rok” u trajanju i do 18 mjeseci. Znači tek 18 mjeseci nakon odlaska s neke političke dužnosti transfer se službeno smije realizirati.

Joachim Sauer ostaje u Berlinu

Planira li Angela Merkel preuzeti neki novi posao? Ili neku počasnu, volontersku dužnost? Za sada o tome ništa nije rekla. Vjerojatno će još neko vrijeme ostati u Berlinu. Njezin suprug, kvantni mehaničar Joachim Sauer naime uopće ne razmišlja o mirovini. Na berlinskom Sveučilištu Humboldt on ima doduše status umirovljenog profesora, ali je 72-godišnjak produžio svoj ugovor za poziciju Senior Researchera. Ali samo do 2022 piše DW.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79