Cirkus u Novom Sarajevu: Oboren dnevni red sa nekoliko tačaka bitnih za građane!

Radi mnogih drugih pitanja koja čekaju na rješavanje čini se da je neophodno i hitno da se u sređivanje stanja u Trojci uključe viši nivoi koalicionih “partnera”

U Novom Sarajevu, nakon nedavne smjene nefunkcionalnog rukovodstva Općinskog vijeća, i dalje se više vodi računa o ličnim interesima i sujetama, nego o interesu građana. Obaranje dnevnog reda na sjednici Općinskog vijeća i to rukama vijećnika formalnih članica koalicije, Naroda i pravde i Naše stranke, pokazuje da Trojka tamo u praksi ne funkcionira.

Naima, upravo zahvaljujući „suzdržanim“ vijećnicima NS-e, NIP-a i samostalnim vijećnicima koji djeluju uz NIP (Rustemnpašić – Dučić) i ostacima SBB-a nije usvojen dnevni red za koji su upravo ove stranke predlagale i glasale na nedavnom kolegiju, a koji je vodio bivši predsjedavajući Robert Pleše.

Međutim, u međuvremenu se desila smjena predsjedavajućeg Roberta Plešea (NS) i dopredsjedavajuceg Nijaza Džake (NIP). Tako ispada da je obaranje dnevnog reda, na kojem su bile tačke bitne za građane Novog Sarajevo, vjerojatno svojevrsna osveta ovih stranaka za smjenu njihovih čelnika u OV-u, koje od početka mandata pokazuje skandaloznu neefikasnost u donošenju odluka i neprofesionalnost u obavljanju funkcije koju su im dodijelili građani na lokalnim izborima.

– Umjesto da se bave životnim pitanjima građana, oni sad žele pokazati kako neka “nova većina” u OV ne funkcionira – kaže Danijela Šahat, nova predsjedavajuća OV Novo Sarajevo.

– Na dnevnom redu je bilo nekoliko odluka bitnih za stanovnike Novog Sarajeva. Osim što građani trebaju znati ko opstruira donošenje odluka bitnih za lokalnu zajednicu, takođe bi se i lideri Trojke konačno morali pozabaviti stvarnim akterima i razlozima raspada koalicije Trojka u Novom Sarajevu – dodaje Šahat.

Podsjetimo, još u februaru iz NiP-a su i zvanično objavili da ne podržavaju općinskog načelnika dr. Hasana Tanovića (SDP) i da prelaze u opoziciju. Naša stranka je također otkazala podršku Tanoviću, a i jedni i drugi su se tako i ponašali. Tačnije, pokušali su spriječiti usvajanje općinskog budžeta, ne razmišljajući o posljedicama po budžetske korisnike (socijala, stipendije…), pa zatim i izvještaj o radu načelnika. Sa još niz odluka pokazali su da praktično više nisu dio Trojke, a čega je epilog bila smjena članova rukovodstva OV-a iz ovih stranaka.

Osim toga, raspali su se i klubovi NES-a i SBB-a, formirani novi klubovi nezavisnih vijećnika pa se zaista ne može reći da je u novosarajevskom Općinskom vijeću jasna neka nova većina. U SDP-u negiraju bilo kakvo novo koaliranje i tvrde da “ostaju na liniji politike Trojke”. Ali, da bi to u praksi funkcioniralo očigledno će biti potrebna rekonstrukcija odnosa sa “odmetnutim“ partnerima” (NS i NiP).

Ove stranke je općinski načelnik dr. Tanović nedavno optužio za “političke ucjene i opstrukcije”, zatim da su “grubo kršili zakon i procedure prilikom imenovanja Općinske izborne komisije (OIK)” te da su “svojim neradom i ponašanjem na sjednicama doveli ugled i izgled opštinskog vijeća na nivo jeftinog rijalitija”, kako je objavio na svom FB profilu nakon smjene Plešea i Džake.

O ovome će sigurno biti još govora jer se zbog nezakonitosti pri izboru OIK-a pripremaju krivične prijave protiv aktera mahinacije u izbornom postupku. Ali, radi mnogih drugih pitanja koja čekaju na rješavanje čini se da je neophodno i hitno da se u sređivanje stanja u Trojci uključe viši nivoi koalicionih “partnera”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79