Član Predsjednik BiH Bećirović: Da nije bilo ZAVNOBiH-a pobijedila bi četnička ideja o “velikoj Srbiji”

Polaganjem cvijeća na Mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića nastavljeno je obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Tim povodom, obratio se član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Bećirović je iskoristio priliku i svim građankama i građanima BiH čestitao ovaj veliki praznik i istakao kako svi ljudi u zemlji mogu i trebaju biti ponosni na svoju domovinu.

Potom je govorio o važnosti ovog dana, ali i tome šta bi on trebao predstavljati budućim generacijama.

“ZAVNOBiH je mjesto svebosanskog sabiranja, mjesto sinteze, mjesto i događaj koji nam govori da ni u budućnosti izlaz nije u svađama, prepirkama i mržnji već u saradnji, dijalogu i zajedništvu. Prije ili kasnije u cijeloj BiH mora preovladati jedna nova generacija političkih djelatnika koji će ovu zemlju usmjeriti poštujući sve velike događaje iz naše prošlosti”, poručio je Bećirović.

Kazao je kako, da nije bilo ZAVNOBiH-a, ideja četničkog pokreta o velikoj Srbiji bi vjerovatno pobijedila.

“ZAVNOBiH je bio velika prekretnica, alternativa ZAVNOBIH-u bila je dva mjeseca poslije, bio je to ravnogorski četnički kongres i da nije pobijedila ideja ZAVNOBiH-a, ideja cjelovite BiH ideja ravnopravnosti, pobijedila bi četnička ideja stvaranja velike Srbije”, ističe Bećirović i dodaje kako je BiH zahvaljujući antifašistima obnovila svoju državnost.

“Nije tačno da BiH nema kontinuitet, Čak ni Dejton nije mogao da uništi ZAVNOBiH zemlje jer je on priznao granice, a Dejton to potvrdio. Treba imati svoj višestoljetni kontinuitet, svi mi možemo biti ponosni na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu”, zaključio je Bećirović

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79