Članovi u Bihaću ljuti na Šemsudina Dedića: U USK vodi SDA u propast

Ovih dana među članstvom SDA u Bihaću i Kantonalnom odboru SDA USK kruži pismo u kojem se analizira stanje u ovom ogranku SDA otkako njime rukovodi Šemsudin Dedić, jedan od najbližih saradnika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Dedić je posljednjih sedam godina i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH.

Pismo koje će najvjerovatnije biti proslijeđeno i predsjedniku Izetbegoviću otkriva da je SDA u Krajini, s akcentom na Bihać, doživjela strahovit pad broja glasova.

U analizi se kao prva godina uzima 2008. kada je SDA Bihać doživjela poraz od SDP-a koji je tada imao gradonačelnika Hamdiju Lipovaču (osvojio 25.000 glasova), a SDP 15.000 i 15 vijećnika. SDA je tada imala 7.000 glasova i devet vijećničkih mandata, a kandidatkinja za gradonačelnika Zibija Muslić-Bibanović osvojila je 5.000 glasova.

Na čelo Gradske organizacije SDA Bihać 2008. godine dolazi Sead Kadić, a već na izborima 2012. godine SDA osvaja 10.500 glasova za Gradsko vijeće i 13 mandata, a kandidat za gradonačelnika Emdžad Galijašević osvaja skoro 15.000 glasova i pobjeđuje SDP-ovog kandidata Albina Muslića.

Kada je riječ o Općim izborima 2014. godine SDA osvaja 7.500 glasova, te u Kantonalnu skupštinu ulaze tri zastupnika iz gradske organizacije Bihać. Međutim u isto vrijeme kreću unutarstranačke borbe koje je, kako se tvrdi u pismu, pokrenuo Šemsudin Dedić, a cilj je bio eliminacija Galijaševića sa političke scene kao i Kadića.

Galijašević je uhapšen u junu 2016. godine, te poljuljana Gradska organizacija SDA Bihać osvaja 7.257 glasova i 11 vijećničkih mandata. Poziciju gradonačelnika izgubili su za 800 glasova. Tada je pobijedio Šuhret Fazlić sa 8.933 glasa, dok je zajednički kandidat SDA-SBB Hadis Jusić osvojio 8.180 glasova.

Potpisnici pisma za ovaj poraz krivicu vide u rekonstrukciji Kantonalne vlade USK gdje je SDA izbacila koalicionog partnera A-SDA nekoliko mjeseci prije izbora. Sličnog je mišljenja bio i dotadašnji predsjednik GO SDA Bihać Sead Kadić koji je odmah podnio osatvku.

“Tri mjeseca prije izbora smjenjivati vladu u kojoj je bila A-SDA, što je oduzelo šansu Bihaću, Bosanskoj Krupi i Ključu da u dogovoru sa A-SDA dobije ili zadrži načelnike u tim općinama, bila je katastrofalna odluka Kantonalnog odbora. S druge strane, ući u partnerske odnose sa Fikretom Abdićem pa i SDP-om koji je zadržao broj načelnika na kantonu, odnosno u Bosanskoj Krupi i Ključu, također je bila katastrofalna odluka. Znači, oni su ušli u vlast i time de facto omogućili da Bihać, Ključ i Bosanska Krupa ovakvom kantonalnom politikom ne dobiju načelnike. Svakako, utjecaja je imalo i hapšenje gradonačelnika Bihaća, ali je definitivno najveći utjecaj imala politika Kantonalnog odbora”, kazao je tada Kadić.

Od ostavke Kadića potpunu kontrolu nad KO SDA USK i GO SDA Bihać preuzima Šemsudin Dedić. Uveo je povjereništvo u GO SDA Bihać, a na izborima 2018. SDA u Bihaću osvaja 5.524 glasa a na kantonu 26.625 glasova.

No, Dedić ipak ostaje i dalje na čelu KO SDA USK, a kako se tvrdi u pismu, iskoristio je svoj utjecaj i političke veze i zaposlio više osoba, uključujući i suprugu u javne institucije i preduzeća kao što su Centralna banka BiH, BH Telecom, BH Pošta, Kantonalna bolnica „Dr. Irfan Ljubijankić“, nadzorni odbori preduzeća, agencije, ministarstva. Neki od članova porodice ministra Dedića imaju i po tri angažmana. Neke od svojih saradnika Dedić postavlja za savjetnike u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Na posljednjim lokalnim izborima 2020. godine nastavlja se loš rezultat SDA gdje je kandidat za gradonačelnika Samir Muminović osvojio 3.673 glasa, a SDA u Bihaću 5.000 glasova i 8 vijećničkih mandata. Više glasova od Muminovića imao je nekadašnji SDA-ovac Galijašević 3.961. Galijašević je u martu 2021. godine preminuo usljed problema sa jetrom.

Kako se navodi u pismu razočaranih članova SDA Bihać samu listu za lokalne izbore je kreirao Dedić na koju je stavio sebi bliske ljude koji nisu osvojili mandate.

„Šemsudin Dedić vodi SDA stranku u Bihaću i kantonu u propast, a ono najgore će se pokazati 2022. godine“, navode potpisnici pisma.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79