Hoće li se srpski predstavnici povući iz odlučivanja u institucijama BiH?

Foto:Piksell

Izabrani predstavnici Republike Srpske treba da prestanu s odlučivanjem u institucijama BiH ako zaista poštuju zaključke usvojene na 11. posebnoj sjednici Narodne skupštine.

Razmatrajući „aktuelnu bezbjednosnu i političku situacije u svijetu s aspekta reperkusija na Republiku Srpsku“, NSRS je 28. marta usvojila 10 zaključaka, među kojima je i onaj o zamrzavanju odlučivanja u Sarajevu, ako prije toga u PS BiH ne bude ispoštovano ono što Srpska traži.

„Narodna skupština Republike Srpske traži da se od strane kolonijalne uprave u roku od 7 dana ponište sve odluke Kristijana Šmita, koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik. Ukoliko se prvi zaključak ne ispuni, Narodna skupština traži da se u najkraćem periodu održi sjednica Parlamentarne skupštini BiH“, navodi se u zaključcima.
Narodna skupština Republike Srpske

Na toj sjenici Predstavničkog doma trebalo je proglasiti nedozvoljenim i ništavnim “sve odluke Kristijana Šmita koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, zabraniti organima BiH primjena tih odluka, te proglasiti sajt OHR neprihvatljivim i antizakonitim mjestom objave akata”.

Takođe, trebalo je zabrani Službenom glasniku BiH da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija, te da se na istoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH donese Izborni zakon BiH, sa svim poboljšanjima koji se tiču izbornog integriteta, i da se razvlasti CIK u njegovom antiustavnom djelovanju.

Zaključcima, NSRS je tražila da se postigne politički konsenzus o daljem evropskom putu BiH i da se taj proces bitno ubrza, kao i da se donese deklaracija i potvrdi teritorijalni integritet BiH.

Sve što je traženo u tim zaključcima, Klub poslanika SNSD predložio je prošle sedmice na hitnoj sjednici Predstavničkog doma BiH. Međutim, svaki njihov zaključak je odbijen.

Šta sada?

– Ukoliko se ne ispoštuje Zaključak broj 2 Narodne skupštine Republike Srpske, Narodna skupština traži od izabranih predstavnika da prestanu odlučivati na nivou BiH i da se više ne vraćaju u taj proces – piše u zaključku NSRS.
Stevandić: Nije samo Izborni zakon

Da li je vrijeme da se Srbi tako i ponašaju, u skladu sa zaključcima NSRS?

– Žao mi je što liči na korona izjave, ali smatram da je idućih 10 do 15 dana ključno da bismo to procijenili – kaže za Srpskainfo predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Na pitanje da li je eventualno usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH to što čekaju parlamentarci i ministri iz RS, Stevandić kaže: „Ne samo Izorni zakon, nego i rezolucija o Srebrenici. Imamo mnoge stvari koje mogu bitno uticati na donošenja odluka i na nivou BiH i u Republici Srpskoj“.

Kojić: Mislim da je OK da sačekamo

Poslanik SNSD u PS BiH Milorad Kojić ne isključuje mogućnost povlačenja iz odlučivanja. Međutim, glasa za to da se da posljednja prilika za dogovor.

– Mi smo kroz posljednju sjednicu Predstavničkog doma BiH predložili zaključke koji su apsolutno bili prihvatljivi za sve. I koji su značili poštovanje suvereniteta i ustavnog poretka dejtonske BiH. Nažalost, nije postojala volja bošnjačkih partija da se u tom smislu ti zaključci usvoje – kaže Kojić za Srpskainfo.

Ali, kaže Kojić, vidljivo je da postoji prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koji bi trebalo da se nađe na sjednici Savjeta ministara BiH. Koji se odnosi tehničke izmjene, uvođenje izbornih tehnologija.

– S obzirom da je i to jedan od zaključaka Narodne skupštine, a koji smo i mi predložili u Predstavničkom domu, mislim da je OK da sačekamo i vidimo da li će se nešto uraditi na nivou Savjeta ministara i da li će takav Prijedlog doći u PS BiH. Naravno, ako ne bude postojala volja za to, definitivno ne povlačenje iz institucija, već neodlučivanje je nešto što ćemo mi primijeniti – najavljuje Kojić.
“Prevršilo svaku mjeru”

Poslanik PDP u Narodnoj skupštini, Milanko Mihajilica, ocjenuje da je postala praksa da vladajuća većina, koju predvodi SNSD, sama krši zaključke koje usvaja u NSRS.

– Na to je opozicija u više navrata upozoravala. Podsjećam da već dva dana pozivam Željku Cvijanović da, u skladu sa zaključcima NSRS, pokrene proceduru za razrješenje ambasadora Zlatka Lagumdžije. Ali, očito je da zaključci NSRS ne obavezuju ni Cvijanovićevu, ni bilo koga, i to predstavlja ozbiljan problem. Ne očekujem da će vladajuća većina postupiti tako u PS BiH, niti će prekinuti partnerstvo sa HDZ i Trojkom, kako navode u 3. zaključku. Ipak je njima vlast draža i slađa od bilo čega. To je već viđeno ko zna koliko puta – kaže Mihajilica.

Podsjeća da je ostalo još veoma malo vremena, prema dogovoru iz Istočnog Sarajeva, da se u PS BiH donese tekst Izbornog zakona.

– Rok je danas (petak). Prema tome, ni teoretski više nije moguće da se taj zakon donese jer slijede praznici. Imali su više od godinu dana, pa nije bilo uspjeha. Oni sada traže izlaz, kako da još jednom obrazlože to što ne poštuju zaključke koje su sami donijeli. Ovo je zaista prevršilo svaku mjeru. Naravno, mi već jesmo u dubokoj političkoj krizi, pogotovo nakon što će biti donesena rezolucija o Srebrenici u UN. To će dodatno uzburkati duhove i mislim da će se ova agonija nastaviti, s obzirom da smo u izbornoj godini. Indikativno je da se u zaključcima govori da neće učestvovati u donošenju odluka poslanici izabrani u PS BiH. To se, dakle, ne odnosi na Savjet ministara i Predsjedništvo BiH – zaključuje Mihajilica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79