Čović: Herceg-Bosna je bila veliki projekt

Povodom obilježavanja dana tzv. Hrvatske republike Herceg-Bosne, ozaslanstvo Glavnog vijeća HZ HB i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) koje je predvodio Dragan Čović kao predsjednik HNS-a, položilo je vijenac kod spomenika hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana, ispred Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Vijenac je položilo i izaslanstvo Ministarstva obrane BiH na čelu sa zamjenikom ministra obrane Mijom Krešićem.

Ispred “Kosače” se novinarima kratko obratio i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a koji je govorio o značaju HR i HZ Herceg Bosne.

– Naglasit ću da je danas jednako važno naglasiti značaj HRHB i njenih institucija; izvršne, zakonodavne i političke, ali i one vojne kroz HVO, rekao je Čović dodajući da su te stečevine HRHB važne za današnji pristup u osiguravanju jednakopravnosti Hrvata u BiH.

Predsjednik HNS-a na koncu je uputio čestitku povodom dana HRHB.

– Svima onima koji su dio ovog velikog projekta od srca čestitam dan Hrvatske Republike Herceg Bosne

Podsjetimo, 18. novembra 1991. proglašena je najprije “Hrvatska zajednica Herceg-Bosna” kao parapolitička tvorevina u BiH sastavljena od općina u kojima je HDZ na lokalnom nivou obnašao vlast, da bi u jeku rata, na današnji dan 1993. bila proglašena “Hrvatska republika Herceg-Bosne”, koja je potrajala svega nekoliko mjeseci prije nego što je 18. marta 1994. potpisan Vašingtonski sporazum kojim je formirana Federacija BiH.

Pravosnažnom presudom Haškog tribunala šestorici lidera Herceg-Bosne 29. novembra 2017. godine, zaključeno je da je “Herceg-Bosna” bila udruženi zločinački poduhvat, čiji je glavni akter bio Frano Tuđman i njegov konačni cilj bio je da se stvori hrvatski entitet, uglavnom u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine, kako bi se ujedinili Hrvati u Bosni i Hercegovini. Ta područja su kasnije trebala biti prisajedinjena Republici Hrvatskoj, ili ostati u bliskoj asocijaciji s njom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79