Čović na obilježavanju godišnjice osnivanja Herceg-Bosne: Početak uz hrvatsku himnu

Čović na obilježavanju godišnjice osnivanja Herceg-Bosne: Početak uz hrvatsku himnu


U Mostaru je obilježena godišnjica osnivanja Hrvatske Republike Herceg-Bosne, entiteta koji je u prošlosti izazvao brojne kontroverze.

Ceremonija je započela intoniranjem himne Republike Hrvatske, što je dodatno pojačalo rasprave o historijskoj ulozi ovog entiteta.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH, prisustvovao je događaju te u svom govoru istaknuo značaj Herceg-Bosne za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Prema njegovim riječima, organiziranost kroz Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosna bila je ključna za opstanak Hrvata u BiH.

“Bez organiziranosti hrvatskoga naroda kroz HZ, a kasnije i Herceg-Bosnu, danas ne bismo mogli govoriti o borbi za jednakopravnost Hrvata u BiH”, kazao je Čović, naglašavajući da je taj entitet bio presudan za očuvanje BiH.

Komentirajući kritike da je Herceg-Bosna bila dio udruženog zločinačkog poduhvata, Čović je rekao da rat uvijek donosi probleme i tragedije, ali da treba uzeti u obzir povijesni kontekst i napore koje su činili Hrvati u BiH.

Podsjetimo, Haški tribunal je 2017. godine osudio šest čelnika Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu, s ciljem stvaranja hrvatskog entiteta u BiH putem etničkog čišćenja bošnjačkog stanovništva.

Tribunal je zaključio da su hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i ministar odbrane Gojko Šušak također bili dio tog poduhvata, s ciljem stvaranja velike Hrvatske unutar granica Banovine iz 1939. godine.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija