Čović nakon glasanja poručio: Danas je svetkovina, svatko može imati danas ili sutra slobodan dan

Foto: FENA

Dragan Čović, lider HDZ-a, jutros je izvršio svoju građansku dužnost i glasao za parlamentarne izbore Republike Hrvatske. Čović je svoj glas dao na biračkom mjestu 11. Izborne jedinice, smještenom u prostorijama Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Nakon što je obavio svoju dužnost, Čović je izjavio da očekuje nastavak politike koju vodi aktualni premijer Andrej Plenković.

“S radošću sam glasao. Veselim se nastavku kontinuiteta vlade gospodina Plenkovića, koji je u proteklih osam godina napravio izuzetan iskorak i dao priliku hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini, kao i cijeloj BiH, da se kreće prema europskim integracijama i unutarnjoj stabilnosti. S obzirom na izazovna vremena s kojima se suočavamo, važno je da izbori prođu u BiH na primjeren način, i vjerujem da će danas biti uspješan dan i da će ljudi motivirano izaći na birališta. Vjerujem da će HDZ, kao i njegovi članovi i simpatizeri, prepoznati vrijednosti koje je Plenković ostvario”, izjavio je Čović.

Na pitanje je li danas neradni dan, kako je najavljivano, Čović je odgovorio da je proglašen blagdan te da je moguće uzeti slobodan dan.

“Rekao sam da će biti blagdan, i čini mi se da jest. Svatko može uzeti slobodu za sebe, bilo da to bude danas ili sutra. Učinili smo sve kako bismo osigurali adekvatne uvjete za glasanje na fakultetima koji funkcioniraju kao konzulati. Svaki građanin koji želi glasati može to učiniti kao i svaki drugi normalan svijet. Radni je dan, i bilo je izazova.”, rekao je Čović.

Večer prije glasanja, Čović je bio domaćin večere povodom Mostarskog sajma i otvorenja aviolinije Mostar – Beograd. Tijekom večeri, razgovarao je s Nerminom Nikšićem, Aleksandrom Vučićem, Miloradom Dodikom i Miroslavom Lajčakom.

“Što se tiče večere, atmosfera je bila iznimno prijateljska, što se moglo vidjeti i u mojim očima. Šaljemo poruku da BiH nije sama, i da kada se suočavamo s različitim izazovima, trebamo sjesti i razgovarati. Nijedna od tema koje nas opterećuju, bilo da se radi o unutarnjim pitanjima u BiH ili u okolnim zemljama, nije izbjegnuta. Jučer je bilo mnogo sastanaka, a danas će ih biti još više. Postigli smo mnogo dogovora, i iako vas sve zanima što smo točno dogovorili, bolje je da te stvari ostane u tišini nego da ih raspravljamo putem medija”, dodao je.

Parlamentarni izbori Republike Hrvatske za njene državljane bez prebivališta u toj zemlji održavaju se tijekom dva dana, 16. i 17. aprila, kako bi svi imali priliku glasati. U Bosni i Hercegovini, hrvatski državljani mogu glasati na 43 glasačka mjesta raspoređena u 11. izbornoj jedinici, u sedam gradova, tijekom dva dana od 7 do 19 sati.

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske, u iseljeništvu je registrirano 222.300 osoba, od čega je oko 100.000 registriranih glasača u BiH. Najveći broj registriranih glasača u BiH je u Mostaru, gdje ih je 57.936, dok ih je u drugim gradovima registrirano manje, kao što su Orašje, Livno, Vitez, Sarajevo, Banja Luka i Tuzla.

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske objavilo je zbirnu listu pravovaljanih lista za izbor zastupnika u Hrvatski sabor u 11. izbornoj jedinici. Nositelj liste za Autohtona – Hrvatska stranka prava je Ivica Šimić, za Fokus Republiku Tomislav Stantić, za Odlučnost i pravednost Marko Franović, dok je nositelj liste Stranke Ivana Pernara Patrik Iskrić.

Nositelj liste Hrvatske demokratske zajednice je Zvonko Milas, stranke Hrvatsko bilo predvodi Ljubo Ćesić, Mosta Slavko Zovko, a političke platforme Možemo, Elena Komarić.

Parlamentarni izbori u Republici Hrvatskoj održavaju se sutra, 17. travnja, od 7 do 19 sati. Izborna šutnja počela je u ponedjeljak, 15. aprila, u ponoć, i trajat će do zatvaranja birališta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79