Čović: Ne bi bilo BiH da nije bilo Herceg-Bosne

U povodu 28. obljetnice od utemeljenja tzv. Hrvatske republike Herceg-Bosne u petak su na spomenik poginulim pripadnicima HVO-a u Mostaru položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Vijence su položila izaslanstva HNS-a i HZ HB predvođeni predsjednikom HNS-a Draganom Čovićem i predsjednikom Glavnoga vijeća HZ Herceg-Bosne Ivom Čolakom.

Tom prilikom predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao kako se danas s još više žara sjećaju vremena osnivanja.

– 28 godina nakon osnivanja Hrvatske Republike Herceg-Bosna, s još više žara i jasnog odnosa s utemeljiteljima, prisjećamo tog vremena te da smo ponosni na sve koji su tada imali dovoljno mudrosti, snage i odlučnosti donositi odluke kojima smo očuvali hrvatski narod u BiH, a time i samu BiH. S te strane hvala veliko svim sjenama kojima smo se danas naklonili i ohrabrenje svima onima koji danas dvoje oko vrijednosti Domovinskoga rata da je on svetinja za hrvatski narod i da na njega mogu biti ponosni, kao i na svakog našeg hrvatskoga branitelja – istaknuo je Čović.

Osim toga, dodao je kako ne bi bilo BiH da nije bilo Herceg-Bosne.

– Da nije bilo Hrvatske Republike Herceg-Bosne, Hrvatske zajednice Herceg- Bosne i Hrvatskog Vijeća Obrane, i svih onih koji su bili u jednoj političkoj vojnoj i policijskoj strukturi, siguran sam da mi danas ne bismo imali Bosnu i Hercegovinu niti bi hrvatski narod mogao maštati o svojoj jednakopravnosti na svakom dijelu BiH.

Komentirajući nedavnu izjavu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića “da je Armija BiH bila časna vojska…”, Čović je je katko kazao da takvu izjavu treba staviti u kontekst dopuna Kaznenoga zakona koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

– Izjave Džaferovića treba staviti u kontekst dopuna Kaznenoga zakona koje je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i u tom smislu dalje razgovarati kada je u pitanju prvi bošnjački član Predsjedništva BiH, komentirao je Čović.

On je dodao kako “na zločin kao takav treba i gledati bez obzira tko ga činio u BiH, a na žrtve s posebnim pijatetom bez obzira o kojima se radi”.

Inače, u sklopu ove obljetnice, u ponedjeljak, 30. augusta s početkom u 19 sati u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače bit će prikazana premijera dugometražnoga filma “Zidine”, koji govori o logorima za Hrvate u Domovinskome ratu, prenose Vijesti.ba

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79