Čović preko Michela traži udovoljavanje njegovih zahtjeva

Čović preko Michela traži udovoljavanje njegovih zahtjeva


Nakon što je CIK BiH raspisao izbore očekivano je bilo da Izborni zakon više ne bude aktuelna tema kao što je to bio slučaj proteklih mjeseci. No, po ko zna koji put se uvjeravamo da osnovni cilj Čovićeve kuhinje je nešto na čemu se neprestano radi.

Po preporuci premijera Hrvatske, Andreja Plenkovića predsjednik Evropskog vijeća, Charles Michel je posjetio je BiH i susreo sa vodećim bošnjačkim i hrvatskim političarima. Kao rezultat sastanaka najavljen je novi sastanak sa visokim bh. dužnosnicima ali sa sjedištem u EU. Cilj je da se dogovori mapa puta eurointegracija za Bosnu i Hercegovinu. Naravno, radi se o novom pokušaju upostavljanju pregovora o Izbornom zakonu.

Ono što lider HNS-a sada želi jeste da i Briselu dogovori način popunjavanja Doma naroda Federacije BiH.

Smatraju da bi njihov prijedlog podrazumijevao sprečavanje scenarija po kojemu bi tri i po puta brojniji Bošnjaci i četvrti put preglasali Hrvate u slučaju njihova člana BiH Predsjedništva te, što je još važnije, ovaj narod izbacili iz vlasti u entitetskoj Vladi FBiH i državnog Vijeća ministara koji imaju stvarne poluge moći. Tvrde da je sada moguće napraviti zloupotrebom tumačenja važećih odredbi Izbornog zakona koje je izbrisao Ustavni sud oko načina biranja izaslanika za gornji, nacionalno koncipiran Dom naroda.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija