Čović ublažava Dodikove prijetnje: Pruža mu “politički pojas” za spašavanje

Čović ublažava Dodikove prijetnje: Pruža mu “politički pojas” za spašavanje


Zaključci ‘svesrpskog sabora’ izazvali su nove tenzije na političkoj sceni, uznemirivši javnost u BiH i regiji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokušava umiriti situaciju tvrdnjama da se ne dovodi u pitanje Daytonski mirovni sporazum, no Milorad Dodik i Nenad Stevandić svojim separatističkim izjavama negiraju ove tvrdnje.

Dodik je naglasio da Srbi u RS-u ne žele živjeti s “genocidnim narodom”, izazivajući oštre osude sarajevskih političkih lidera.

Bošnjačke političke i intelektualne elite pozivaju Međunarodnu zajednicu, posebno Ameriku, da obuzdaju Vučića i Dodika prije nego situacija eskalira.

Dok se verbalni sukobi nastavljaju, lider HDZ-a BiH Dragan Čović pokušava smiriti tenzije sazivanjem sastanka čelnika vladajuće grupacije u Mostaru. Čović, umjesto da kritikuje Dodikove poteze, nudi mu politički pojas za spašavanje, što izaziva gnjev i među hrvatskom javnošću.

“Mi pozivamo svoje kolege da sjednemo zajedno i gradimo BiH. Koliko god neki povlačili neke vremenske paralele, ja mislim da trebamo biti mudriji i odgovorniji, da se neke stvari ne ponavljaju, ali mislim da se to ne može porediti, drugačije su vrijednosti. Oni koji se zanose da nekim blokadama mogu napraviti BiH nefunkcionalnom prvenstveno prave samo sebi štetu, pa onda svima nama. Hajmo gledati u budućnost” pojašnjavao je svoju politiku Čović.

Pa, upravo o toj opasnoj budućnosti na koju upozorava šef HDZ-a BiH, ponovo se izjasnio njegov prijatelj Milorad Dodik, ali na vrlo secesionistički način. Zašto Čović konačno ne kaže Dodiku istinu u lice? Vjerojatno zato što ima skrivene političke interese.

Dok čelnik najjače hrvatske stranke ublažava Dodikove avanture, američko veleposlanstvo u BiH reagiralo je bez zadrške, vrlo agresivno i neuobičajeno direktno. Iako nisu kritizirali predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, jasno su označili glavne nosioce separatizma.

Američko veleposlanstvo u BiH oštro je osudilo Dodikove i Stevandićeve izjave, ističući da su napadi na Daytonski sporazum i teritorijalni integritet BiH opasni.

“Zaključci ne predstavljaju obranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako autori tvrde, već su namjerni napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine. Ovo je opasno. Javne izjave zvaničnika Republike Srpske, a posebno predsjednika Republike Srpske Dodika i predsjednika Narodne skupštine Srpske Stevandića, o zaključcima i planovima za ‘razdruživanje’ Republike Srpske – što je drugo ime za odcjepljenje – predstavljaju i napad na Dejtonski mirovni sporazum i na teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine. Dejtonski mirovni sporazum, ni Ustav BiH ne daju entitetima, ili bilo kome drugom poddržavnom tijelu, pravo na secesiju, ‘razdruživanje’ ili bilo koji drugi nespretni sinonim za odcjepljenje koji su izmislili zvaničnici RS. Republika Srpska nije država i može postojati samo unutar Bosne i Hercegovine. Ona nema pravni subjektivitet van Bosne i Hercegovine Dodikovi planovi i akcije dovode u opasnost mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost u euroatlantskim institucijama koju građani BiH, uključujući i stanovnike Republike Srpske, žele i zaslužuju” navode iz američkog veleposlanstva u BiH.

Ruski utjecaj u regiji dodatno podržava Dodikove planove, dok Europa i Turska šute.

Dodik se uspostavio kao važan saveznik Putina na Balkanu, dok Bruxelles prepoznaje njegovu destruktivnu ulogu. Vesna Pusić, bivša šefica hrvatske diplomacije, naglašava da današnji Dodik više nije isti političar kao prije, s obzirom na njegovu blisku vezu s Rusijom.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija