Foto: Fena
Sindikat komunalne privrede HNŽ-a zahtijeva uvezivanje radnog staža za bivše radnike ‘Komosa’

Sindikat komunalne privrede HNŽ-a zahtijeva uvezivanje radnog staža za bivše radnike ‘Komosa’


Kantonalni odbor Sindikata komunalne privrede HNŽ-a izdao je priopćenje u kojem su istaknuli probleme s kojima se suočavaju bivši radnici JP Komos zbog neuvezanog radnog staža.

Iako je uspostava jedinstvenog komunalnog preduzeća “Komunalno” u Mostaru predstavljala značajan napredak, pitanje neuplaćenih doprinosa za radnike Komosa ostaje neriješeno.

Grad Mostar je početkom godine osnovao jedinstveno komunalno preduzeće “Komunalno”, koje je nastalo integracijom JP “Komos”, JP “Parkovi” i JP “Komunalno”. Radnici su potpisali nove ugovore, plaće su povećane, a planiraju se novi projekti i modernizacija preduzeća. Međutim, prelaskom radnika iz JP Komos u JP Komunalno, novo preduzeće nije preuzelo obaveze uplate doprinosa za radni staž radnika Komosa.

Sindikat navodi da trenutno najmanje 11 radnika ispunjava uvjete za umirovljenje, ali ne mogu ostvariti to pravo zbog neuplaćenih doprinosa. Bivši radnici Komosa imaju preko 7 godina neuplaćenih doprinosa, a neki su bili prisiljeni otići u minimalnu penziju zbog zdravstvenog osiguranja.

Stečajni postupak u JP Komos još uvijek traje, a radnici su prelaskom u JP Komunalno ostvarili radni odnos. Sindikat je zatražio od stečajnog upravnika uplatu doprinosa, ali je on naveo da nema sredstava za to jer imovina preduzeća nije uknjižena. Sindikat smatra da se prodajom imovine mogu uplatiti dugovanja za PIO/MIO i druga potraživanja radnika.

Sindikat je informirao novu upravu JP Komunalno Mostar o problemima radnika, a direktor preduzeća je iskazao razumijevanje i podršku. Sindikat se obratio i Gradskom vijeću Grada Mostara, tražeći novčana sredstva za uplatu doprinosa za radnike koji ispunjavaju uvjete za umirovljenje, ali još uvijek čekaju odgovor.

Sindikat naglašava da su radnici Komosa zaslužili ovu pomoć i traži hitnu realizaciju. U suprotnom, radnici će biti prisiljeni tražiti svoja prava putem protesta i drugih oblika radničke borbe.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija