Crna Gora ima pravo da koristi potencijal Bilećkog jezera

Država Crna Gora izražava spremnost za dogovor u vezi rješavanja pitanja korišćenja potencijala Bilećkog jezera, dok druge države Bosne i Hercegovine i Hrvatska pokazuju manju kooperativnost u tom pogledu.

Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) gazduje sa dvije od četiri hidroelektrane iz ovog sistema koji koristi vodu iz Bilećkog jezera, treća hidroelektrana je “Dubrovnik” u kojoj ERS i Hrvatska elektroprivreda dijele proizvedenu struju, dok se četvrta “Čapljina” nalazi u Federaciji BiH.

Sve ove hidroelektrane, izgrađene u periodu od 1965. do 1981. godine, u potpunosti ili djelimično koriste vodu iz Bilećkog jezera čiji dio pripada i Crnoj Gori, koja tada nije učestvovala u njihov izgradnji, ali izgradnju nije ni odobrila niti se odrekla svog prava.

Pitanje prava Crne Gore na dio proizvedene električne energije iz hidroelektrana na Trebišnjici, koje koriste vodu iz Bilećkog jezera, otvara različite međunarodne konvencije i pravila o razumnom i pravičnom korišćenju voda.

Ministarstvo energetike Crne Gore naglašava važnost razgovora i postizanja dogovora prije donošenja jednostranih odluka.

Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) upravljaju sa dvije od četiri hidroelektrane u sistemu koji koristi vodu iz Bilećkog jezera, dok se treća hidroelektrana “Dubrovnik” dijeli između ERS-a i Hrvatske elektroprivrede, a četvrta “Čapljina” nalazi se u Federaciji BiH.

Pitanje korišćenja Bilećkog jezera je kompleksno, a Crna Gora traži rješenje putem dijaloga i pregovora, uz poštovanje međunarodnih pravila o korištenju međunarodnih rijeka.

Ministar energetike Crne Gore, Saša Mujović, istakao je važnost zajedničkog rješenja za ovo pitanje i najavio pregovore s predstavnicima Republike Srpske.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79