Crna Gora: Zakon o legalizaciji gej brakova stupio na snagu

Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola na snagu stupa danas u Crnoj Gori, ali neće početi i njegova primjena u praksi, jer u međuvremenu nisu doneseni i podzakonski akti.

Neophodno je da se donese 26 podzakonskih akata što još uvijek nije urađeno iako je zakon usvojen prije godinu dana.

U međuvremenu, u Službenom listu objavljen je Pravilnik o izgledu i sadržaju obrasca izvoda iz registra životnih partnerstava osoba istog pola.

Organizacije Kvir Montenegro, Spektra i Juventas organizovale su i obuku za matičare iz više crnogorskih gradova, koji su se tom prilikom upoznali sa tim kako će izgledati ceremonija sklapanja partnerstava između lica istog pola, te kako bi matičari trebalo da postupaju u toj prilici.

Ključne razlike prilikom čina vjenčanja su u nazivima gdje umesto “suprug-supruga” u Registru životnih partnera će pisati “partner-partner”, odnosno “partnerka-partnerka”.

Zainteresovani će morati i da prilože dokaze o slobodnom bračnom stanju, dokaz da nisu sklapali partnerstvo u drugoj državi. Bilo gdje da sada žive moraju donijeti dokaz o slobodnom partnerstvu.

Prema najavama, najmanje 20 parova čeka mogućnost da se vjenča.

Zakonom je predviđeno da homoseksualne osobe mogu da sklapaju brakove, da nasljeđuju jedni druge, da imaju zajedničku imovinu, pravo na penziono i socijalno osiguranje, posjete u bolnicama, što su prava koja ih izjednačavaju sa heteroseksualnim brakovima.

Ali zakon ne dozvoljava istopolnim parovima usvajanje djece. Izričitu odredbu da gej osobe mogu da usvajaju djecu Zakon ne daje, ali dozvoljava da se zajedno staraju o djeci jednog od partnera. Sadrži i jasnu obavezu da se staraju o djetetu svog partnera ako ono nema bližeg srodnika.

U Skupštini Crne Gore je 1. jula 2020. izglasan Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola, glasovima tadašnje vladajuće većine na čelu sa Demokratskom partijom socijalista.

Najglasniji protivnici zakona su bili iz desno orijentisanog Demokratskog fronta (DF), dominantnog konstituenta sadašnje vlasti.

Poslanik tog saveza Jovan Vučurović istakao je tada da je zakon novi udar na tradicionalne, hrišćanske vrijednosti Crne Gore.

Po njegovom mišljenju, zakon nije smio da bude usvojen jer, kako navodi, iskustvo drugih država pokazuje da će vrlo brzo tražiti da im se omogući da usvajaju djecu.

“Izgleda da u vrhu DPS-a postoji jak gej lobi koji podržava ovakve antipravoslavne zakone a na ovaj način se pokušavaju dodvoriti pojedinim međunarodnim krugovima”, kazao je on tada.

Istraživanje iz januara ove godine koje je sprovela nevladina organizacija Centar za demokratiju i ljudska prava pokazalo je da trećina crnogorskih građana ne želi da živi u istoj državi sa LGBT osobama dok svaki peti građanin ocjenjuje da seksualne manjine nisu ništa bolje od kriminalaca i da ih treba najstrože kažnjavati.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79