Crna statistika: U stečaju zavrsilo 137 firmi

Problemi u poslovanju gurnuli su lani 137 preduzeća u bh.entitetu RS u stečaj, a ta sudbina zadesila je najveći broj firmi sa područja Banje Luke.

Naveli su to za “Glas Srpske” u Poreskoj upravi RS-a ističući da je lani pokrenuto 48 stečajeva više u odnosu na godinu ranije.

Najviše stečajnih postupaka u 2021. godini pokrenuto je na području Banje Luke, a neki od obveznika kod kojih je pokrenut postupak su ‘Luna graditelj’, ‘MNV’, ‘De-Comp’, ‘Kronos trading’ i drugi”, naveli su u Poreskoj upravi. Dodali su da je u prošloj godini pokrenuto i 225 likvidacionih postupaka, najviše na području Banje Luke, Prijedora, Doboja, Bijeljine, Zvornika i Trebinja.
Najveći broj preduzeća u stečaju završi likvidacijom i brisanjem, a to potvrđuje i stečajna upravnica Nataša Kosić.

Većina firmi ode u stečaj zbog prezaduženosti i rijetki su primjeri da se postupak uspije okončati reorganizacijom i oživljavanjem preduzeća – rekla je Kosićeva.
Ističe da je logično da je najveći broj postupaka pokrenut u Banjoj Luci, jer tu i posluje najveći broj firmi.

Kosićeva ističe da je potrebno više pažnje obratiti na upravljanje preduzećima jer to treba da rade stručni ljudi.

Ukoliko firmu ne vodi adekvatna osoba, ona ne može da procijeni koji je to stepen zaduženosti koji preduzeće može podnijeti a da ne dođe do stečaja. Smatram da je ključna edukacija onih koji pokreću biznise jer kad dođe do toga da se podnosi zahtjev za stečaj, onda je već kasno – kazala je Kosićeva.
Predsjednik Područne privredne komore Banja Luka Goran Račić rekao je za “Glas” da ekonomija banjalučke regije čini oko 60 posto ukupne ekonomije Republike Srpske.

Smatram da je i dalje mnogo više novoregistrovanih firmi nego što je onih u kojima je pokrenut stečaj. Kada bi se više pridržavali slova zakona, stečajnih postupaka bilo bi više. Međutim, praksa je takva da firme odlaze u stečaj kada dospiju u fazu prezaduženosti i kada više nema izlaza – rekao je Račić
Izrazio je nadu da će institut predstečajnog postupka poravnanja doprinijeti da dio firmi kojima prijeti stečaj ipak uspije da se izvuče kroz reprograme dugova sa povjeriocima, te da nastavi dalje sa radom.

Račić je istakao da je i privreda na području regije zabilježila pozitivne trendove na kraju prošle godine, koji prate trendove na nivou Republike, i naglasio da je to dobra polazna osnova za još bolje rezultate u ovoj godini.

Nataša Kosić je rekla da bi stečaj po zakonu trebalo da bude okončan u roku od dvije godine, ali da se rijetko uspije sve završiti u tom roku.

Uglavnom neriješeni imovinski odnosi i sudske parnice odugovlače stečajeve. Nedavno sam preuzela stečaj Privrednog društva ‘Motajica’ iz Srpca koji traje još od 2008. godine i trajat će sigurno još bar godinu dok se ne završe imovinski odnosi u vezi sa zemljom. To je vjerovatno jedan od najdužih postupaka – rekla je Kosićeva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79