“Čuvajmo BiH” – Širom države osvanuli plakati: Sada je pravi trenutak..

Od organiziranja ilegalnog pseudo-referenduma 2016. godine, do provokativnog i protivustavnog “mimohoda” u Sarajevu 2023. godine, svjedočili smo sistematskom kršenju Ustava BiH i potkopavanju njenog ustavnog poretka, saopćili su

Udruženje građana “Čuvari Bosne” oglasilo se saopćenjem za javnost povodom predstojećeg neustavnog praznika dana RS kojeg u manjem bh. entitetu obilježavaju 9. januara.

Ovo udruženje je, kako su rekli, širom naše zemlje postavilo plakate sa porukom “Čuvajmo je” uz državne simbole Bosne i Hercegovine.

Oni su se, povodom toga, oglasili saopćenjem u kojem su pozvali državne institucije na reakciju povodom secesionističkih najava predsjednika RS Milorada Dodika.

Njihovo saopćenje ovim putem prenosimo u cijelosti:

Poštovani članovi Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva sigurnosti BiH,

Obraćamo vam se s dubokom zabrinutošću zbog sve izraženijih i agresivnijih poteza Milorada Dodika, predsjednika entiteta RS, i njegove stranke SNSD, čiji cilj je očito destabilizacija Bosne i Hercegovine i narušavanje njenog ustavnog poretka. Kako se približava 9. januar, dan koji se u RS-u proslavlja na način koji predstavlja otvorenu secesionističku provokaciju, smatramo da je neophodno da sve državne institucije BiH, uključujući i vas, preduzmete konkretne i odlučne mjere za zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše države. Glavni razlog za ovu našu zabrinutost je kontinuirano eskaliranje secesionističkih težnji od strane Milorada Dodika i njegove stranke.

Od organiziranja ilegalnog pseudo-referenduma 2016. godine, do provokativnog i protivustavnog “mimohoda” u Sarajevu 2023. godine, svjedočili smo sistematskom kršenju Ustava BiH i potkopavanju njenog ustavnog poretka.

Ove aktivnosti predstavljaju direkte napade na integritet države i ne mogu se više ignorirati. Što posebno zabrinjava je nedovoljna reakcija državnih sigurnosnih struktura na ove aktivnosti. Nije jasno koliko se ozbiljno shvataju potencijalne posljedice Dodikovih poteza, ni na koji način se pripremaju državne institucije da se suprotstave bilo kakvim pokušajima odcjepljenja. Također, ponašanje EUFOR-a i drugih međunarodnih partnera koji su dužni da čuvaju teritorijalni integritet BiH bilo je do sada neodlučno i nedostatno. Posebno zabrinjava što sigurnosne agencije svojim nedjelovanjem i neaktivnošću u zaštiti ustavnog poretka BiH indirektno podržavaju i pomažu secesionističke težnje Milorada Dodika i njegove stranke.

Zbog toga upućujemo vam sljedeće zahtjeve:

1. Posjetite sve sigurnosne državne strukture – agencije i ustanove, i uvjerite se u njihovu spremnost i kapacitet da djeluju u skladu sa Ustavom i Zakonom u slučaju bilo kakvog pokušaja narušavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

2. Donesite jasnu i odlučnu javnu izjavu kojom osuđujete secesionističke težnje Milorada Dodika i njegove stranke, te naglasite nepovratnu pripadnost BiH Daytonu i njenom ustavnom poretku.

3. Razradite i usvojite konkretan plan djelovanja za zaštitu ustavnog poretka BiH u slučaju pokušaja otcjepljenja ili drugih antiustavnih aktivnosti.

4. Zatražite od međunarodne zajednice da jasno i nedvosmisleno poruči da neće tolerirati kršenje ustavnog poretka BiH i da će odmah i odlučno reagirati na bilo kakve pokušaje destabilizacije države.

Od njih zatražite precizan akcioni plan djelovanja protiv secesionizma kojeg će biti dužni da se drže u slučaju istog.

Smatramo da je sada ključni trenutak da se odvažno i odlučno suprotstavimo svim secesionističkim i antiustavnim težnjama. U suprotnom, riskirate da pokažete slabost i neodlučnost, što bi Dodika i njegove sljedbenike moglo ohrabriti da idu još dalje u svojim planovima za razbijanje BiH. Bosna i Hercegovina je na prekretnici. Potrebno je da sve državne institucije pokažu jedinstvo i odlučnost u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše države. Zahtjevamo da poduzmete konkretne mjere i preduzmete sve potrebno da BiH ostane cjelovita i funkcionalna država, saopćeno je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79