ČUVANJE NOVCA: Građani BiH uštedjeli više od 13 milijardi KM

Ukupni plasirani krediti na kraju mjeseca maja 2020. godine u Bosni i Hercegovini su dostigli 20,26 milijardi KM, uz stopu rasta 0,9 posto na godišnjem nivou.

 

Krediti plasirani stanovništvu su sa dostignutih 9,8 milijardi imali najveće učešće (48,3%) u ukupnim kreditima.

Najnoviji je to podatak Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, koja se u informaciji o ekonomski pokazateljima za zadnji anlizirani mjesec – maj, osvrnula i na štednju.

Kako se vidi iz prezentovanih podataka, ona je uprkos pandemiji koronavirusa i dalje ogromna. Takođe, podaci pokazuju da stanovništvo u domaćim bankama ima znatno više štednje, nego kredita, piše Radiosarajevo.

– Na kraju mjesec maja 2020. godine ukupni plasirani depoziti su dostigli 23,4 milijarde KM uz stopu rasta od 4,9 posto.

Depoziti stanovništva su sa dostignutih 13,1 milijardi KM i stopom rasta od 3,3 posto imali su najveće učešće u ukupnim depozitima (56%)”, navode, između ostalog iz DEP-a.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79