Čuvar Putinovog nuklearnog kofera upucan u glavu

Vadim Zimin (53), jedan od najbližih ljudi Vladimira Putina, predsjednika Rusije, koji ga je na svim putovanjima pratio u stopu noseći u ruci “nuklearni kofer”, pronađen je upucan u svom domu u blizini Moskve.

Prema posljednjim informacijama, bio je u kućnom pritvoru zbog navodnog primanja mita nakon što je prihvatio poziciju u carinskoj službi, piše Moskovski Komsomolet. Zimin je po tom pitanju izjavio da nije učinio ništa pogrešno.

Tajanstveni pukovnik, nosač ruske “nuklearne aktovke” sada je na intenzivnoj njezi u teškom stanju.

Zimina, je pronašao brat, propucanog kroz glavu, u kuhinji njihovog stana. Ležao je u lokvi krvi, sa ranom na glavi, dok je u blizini stajao pištolj Izh 79-9TM iz kojeg je i pogođen. Nije poznato je li Vadim povrede nanio sam sebi ili se radi o pokušaju ubistva.

Prije nego je postao nosač, sada peznionisani pukovnik Zimin bio je špijun ruske tajne službe KGB, prenio je “Mirror”. Nakon toga radio je i za Putinovog prethodnika Borisa Jeljcina, a u cijeloj karijeri pojavio se na samo jednoj slici.

Zimin je obišao svijet s Putinom, koji je poznat po tome da se od svoje nuklearne aktovke baš i ne voli odvajati. Postoji samo jedna njegova fotografija te iako službeno nosi čin pukovnika, strani mediji pišu kako je njegov položaj, prije optužbi, bio puno viši u hijerarhiji ruskih tajnih službi.

Pojedini mediji navode da su se u koferu nalazi lansirni uređaj za strateške rakete Kremlja. Zbog toga je uvijek morao da bude u blizini Putina, jer je poznato da ruski predsjednik želi da oficir koji nosi kofer bude vidljiv iza njega.

Kofer postoji još od 1980. godine, a prvi put je u javnost predstavljen 2019. godine. Otvara se uz pomoć tajne šifre i pod video-nadzorom je 24 sata dnevno.

Pored ove, u Rusiji postoje dvije aktovke u kojima se nalaze odašiljači koji pokreću nuklearni napad ako se aktiviraju istovremeno.

Jedna aktovka se nalazi pored predsjednika Rusije, a druge dvije kod druga dva najviša zvaničnika.

Sumnjivo je to što je do pucnjave je došlo u trenutku kada se Zimin suočava s krivičnom istragom zbog navoda da je uzimao mito od preduzetnika u iznosu od 10 odsto svakog posla sklopljenog na temelju državnog ugovora. Razriješen je dužnosti u Središnjoj carinskoj upravi i stavljen u kućni pritvor tokom istrage.

U vrijeme napada njegova supruga, medicinska radnica, bila je daleko od kuće i liječila ranjenike koji su stradali u ratu u Ukrajini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79