Cvijanović izvrijeđala lidera SDA: “Privlači međunarodnu pažnju jer je nesposoban da razgovara u BiH”

Cvijanović izvrijeđala lidera SDA: “Privlači međunarodnu pažnju jer je nesposoban da razgovara u BiH”


Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je komentarisala poziv lidera SDA Bakira Izetbegovića NATO-u da rasporede snage u Brčko distriktu BiH. Rekla je da u BiH nema potrebe za bilo kakvim sukobima i da su bespotrebni pozivi da EUFOR i NATO intervenišu.

“Niko ne ulazi u sukobe, nema vojnih intervencija niti kretanja ili primisli da treba da neko ratuje, ili da neko nekog čuva. Pozvao je EUFOR i NATO da reaguje na šta? Da idu na Republiku Srpsku, da disciplinuju Srbe. Šta da rade, da kažu Hrvatima da ćute što traže legitimno predstavljanje”, rekla je Cvijanović novinarima u Banjoj Luci.

Izetbegović: Pozivamo NATO i EUFOR da rasporede snage u Brčko

Ona je navela da Izetbegović duži niz godina provodi agendu koja isključuje bilo kakav dijalog u okviru BiH i da ima invazivnu politiku koja je ozbiljan remetilački faktor u okviru regije.

“Služi se svim i svačim da plasira različite teze. Oni su izvikali na sva zvona kako ovdje postoji neki problem koji bi mogao da nas uvede u neki sukob da bi privukli međunarodnu pažnju. Ja vas pitam čime bi, ko i kako ratovao u ovoj državi. Dakle, nemoguća misija”, rekla je Cvijanović dodavši da Izetbegović nastoji da privuče međunarodnu pažnju zato što je “nesposoban, nekapacitiran i neopredjeljen da razgovara s bilo kim iskreno u okviru BiH”.

Ona smatra i da Izetbegović nije čovjek suživota dodajući da bi voljela da on to jeste i da se s njim može razgovarati na drugačijim osnovama.

“On govori o konceptu lažne multietničnosti, a mi o konceptu iskrene i prave. Mi govorimo da je Ustav ozbiljna stvar u svakoj državi i da se trebamo pridržavati Ustava, a on govori o tome da ga trebamo iskriviti. Prepoznajem u okviru BiH da su oni koji najviše pričaju o multietničnosti i zaštiti ustavnog poretka najveći kršioci multietničnosti i zagovaranja kršenja Ustava”, naglasila je Cvijanovićeva.

Naglasila je da je situacija u BiH “prilično bolesna” i da treba da se “liječi” adekvatnim sredstvima.

“To znači političkim metodama, razgovorm, dijalogom. Nikakav NATO, EUFOR, nikakva vojska, niti oružane snage, domaće ili bilo koje druge, nisu dio razrješenja problema ovdje već je to dijalog na koji Izetbegović i mnogi u Sarajevu, nažalost, nimalo nisu spremni”, zaključila je Cvijanovićeva piše Klix.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija