Cvijanovićeva tužila Lagumdžiju zbog Srebrenice: “Ambasadori RS i dijela FBiH djeluju u svijetu, a ne BiH”

Na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu, članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Cvijanović, tvrdi da je podnijela Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Zlatka Lagumdžije, ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama.

Optužujue ga za zloupotrebu položaja i narušavanje ustavnog poretka, zbog njegovih pojedinačnih aktivnosti u vezi s pripremom i podnošenjem rezolucije o Srebrenici Generalnoj skupštini UN-a.

“Dobili smo priču, nekorektnu i nekulturnu komunikaciju, koja je došla iz Misije BiH koja kaže ‘vi koristite resurse druge države, misleći na Srbiju, pa mi ne moramo dostavljati vaša pisma’. To je laž, pisma su poslana svim zvaničnicima”, rekla je Cvijanović novinarima u Istočnom Sarajevu.

Ponovila je kako na međunarodnoj sceni postoje “ambasadori RS i dijela FBiH koji danas djeluju u svijetu, a ne BiH”.

Osim toga, Cvijanović je dotakla i pitanje nedosljednosti u vezi s glasanjem na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH o aplikaciji Kosova za članstvo u Vijeću Evrope. Istakla je kako je Denis Bećirović bio protiv zaključka, dok je Željko Komšić bio suzdržan, što jasno pokazuje podijeljene stavove unutar Predsjedništva BiH.

Cvijanović je naglasila da je ovo samo jedan od brojnih problema s kojima se suočava BiH te da takve situacije otkrivaju nedosljednosti i probleme u funkcioniranju institucija.

Kritizirala je i pojedine ambasadore zbog jednostranog djelovanja i zanemarivanja mišljenja svih članova Predsjedništva BiH.

S druge strane, Cvijanović je istakla i nejednak tretman koji je primila u određenim situacijama, posebne u vezi s pisanjem pisma generalnom sekretaru UN-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79