Cvitanović pitao Konakovića: Rimac radi po zakonu, čemu pritisci na ministarstvo zbog KCUS-a?

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović odgovorio je predsjedniku Naroda i pravde (NiP) Elmedinu Konakoviću koji je danas prozvao federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca (HDZ 1990).

Iako se na saglasnost ministra Rimca za imenovanje generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) čeka sedmicama, Cvitanović tvrdi da se samo poštuje zakonska procedura.

“Poštovani kolega Konaković, nećemo dozvoliti da u bilo kojem obliku uvlačite ministra Rimca u bilo kakve interesne sfere koje su vezane za KCUS u cjelini. Ministar Rimac radi isključivo po Zakonu i tako će raditi i u ovom slučaju davanja saglasnosti za imenovanje direktora KCUS-a. Ne znam zašto je problem da se utvrde sve činjenice koje se odnose na ispunjavanje uslova iz konkursa za poziciju direktora KCUS-a. Čemu pritisci”, kaže Cvitanović.

Dodaje da HDZ 1990 nema nikakav interes u priči oko KCUS-a.

“Jedini interes nam je pacijent, zakonitost i pravna država. Naša je odgovornost da KCUS djeluje u okvirima Zakona i da se ne ponavljaju afere koje su se događale na KCUS-u. Naš zadatak je da sukladno Zakonu odradimo posao i tako ćemo se ponašati. Nikakvi politički pritisci i nevjerovatna interesna spinovanja zamjene teza i druge manipulacije, nisu potrebni na ovu temu koja je isključivo pravne i stručne prirode i takvi pritisci neće utjecati na ministra u donošenju odluke”, naveo je.

Na kraju je dodao da će se poštovati mišljenja pravnih stručnjaka i onih koji su zaduženi da po Zakonu tumače svu dokumentaciju koja je vezana za poziciju direktora KCUS-a.

Podsjećamo, Ismet Gavrankapetanović je izabran za generalnog direktora KCUS-a, ali funkciju nije preuzeo jer Rimac još nije potpisao saglasnost za njegovo imenovanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79