(VIDEO) Gori planina Konjuh kod Kladnja: “Radnici bespomoćni u gašenju”

Tokom današnjeg dana dogodio se požar na planini Konjuh kod Kladnja. Kako saznaje portal Crna-Hronika do požara je došlo zbog neodgovornog ljudskog djelovanja.

Požar je ogroman, a zahvatio je preko 40 hektara šume.

Na nepristupačnom terenu nalaze se samo radnici “Šuma Tuzlanskog kantona” koji pokušavaju ugasiti požar ali zbog teškog terena i vjetra to im ne polazi za rukom.

“Na terenu je oko 30-tak osoba koje pokušavaju ugasiti požar ali zbog nepristupačnog terena za vozila i donošenje vode cisternama i vatrogasnim vozilima gasi se samo na lokalizaciji požara odnosno opkopavanje ” – izjavili su radnici sa mjesta događaja za portal Crna-Hronika.

Podsjećamo Konjuh je planina na teritoriji Tuzlanskog kantona, u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Planina je omeđena: rijekama Seona, Turija, Litva i Oskova na sjeveru, rijekom Gosteljom i magistralnim putem Tuzla – Sarajevo na sjevero-istoku, te rijekom Krivajom na jugu i zapadu.

Masiv Konjuha pokriven je gustim šumskim zajednicama u kojima preovladava crnogorica (bor, jela i smrča), bukva, javor i u manjem broju hrast.

U šumama Konjuha od divljači se mogu naći mrki medvjed, srna, divlja svinja, vuk, lisica, vjeverica, tetrijeb, a u potocima i rijekama pastrmka i potočni rak. Od zmija na planini žive poskok, šarka, bjelouška, zatim gušter zelembać i daždevnjak.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79