Cvitanović: Sjetite se kada je Hrvatska ulazila u EU, moraju pasti kapitalci

Predsjednik HDZ-a 1990 i izaslanik u Domu naroda PSBiH, Ilija Cvitanović, iznio je tvrdnje o tajnim pregovorima vlasti u Bosni i Hercegovini. Cvitanović u intervjuu za Pressing ističe da stranke na vlasti namjerno skrivaju prave teme pregovora kako bi održavale tenzije u zemlji, posebno s obzirom na nadolazeće izbore za šest mjeseci.

Cvitanović također komentira svoje nepozivanje na pregovore, sugerirajući da vlast želi zadržati ekskluzivitet predstavljanja Hrvata u BiH, a time i kontrolu nad pregovaračkim procesima. Uprkos tome, on naglašava da su se pojedini izazovi prevazišli te da se trenutno postižu dogovori samo načelno, dok ključne teme ostaju nerazriješene.

Boji li se Dragan Čović?

30 godina i on vlada i Dodik vlada skoro 30 i Trojka malo kroz SDA i druge stranke i tako. Da ne govorim o SDA. Naravno da im nije interes da se donese takav zakon. Sjetite se kada je Hrvatska ulazila u EU, moraju pasti kapitalci. Ako bismo dobili datum, što nije realno i zamislite daju sebi za pravo da uvjetuju. Često se potcjenjuje što je Ukrajina dobila status pregovarača, a donijeli su preko 60 evropskih zakona u stanju agresije. A BiH ne može donijeti 5,6,7 zakona – zamislite koje je to neželjenje evropskog puta u BiH. Nedonošenjem zakona o sukobu interesa nastavit će s korupcijom, krađom i kriminalom. Vrijeme je da u BiH padnu kapitalci kao što su u drugim državma.

Jedna od ključnih tema koju Cvitanović ističe je donošenje zakona o sukobu interesa. On tvrdi da vlast nije zainteresirana za usvajanje ovog zakona, što bi ograničilo političare u njihovim mandatima i spriječilo korupciju. Cvitanović iznosi svoje mišljenje o nedostatku političke volje da se provedu ključne reforme koje bi doprinijele boljem životu u BiH te upozorava na negativne posljedice nedonošenja zakona o sukobu interesa.

U vezi s europskim putem BiH, Cvitanović izražava zabrinutost oko mogućnosti dobivanja “zelenog svjetla” od strane Europskog vijeća u martu. On smatra da bi odluka bila posljedica milosti Europske komisije, a ne zasluga bh. pregovarača. Tvrdi da su pravi pregovori u tajnosti i da javnost nije informirana o stvarnim temama koje se razmatraju.

Cvitanović također komentira nedavne posjete lidera bh. entiteta RS, Milorada Dodika, Rusiji i Bjelorusiji, izražavajući nezadovoljstvo time. On podsjeća na važnost praćenja prioriteta EU, poput donošenja zakona o sudovima i sukobu interesa, kako bi se ostvario napredak u europskom putu BiH.

Na kraju, Cvitanović izražava sumnju u zasluženost BiH za dobivanje statusa pregovarača i ističe potrebu za ozbiljnim promjenama kako bi zemlja ispunila europske standarde i kriterije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79