Da li Bošnjaci preko slučaja “Zorana Galića” bildaju mišiće i dokazuju ko je veći legalista?

Da li Bošnjaci preko slučaja “Zorana Galića” bildaju mišiće i dokazuju ko je veći legalista?


 

Zoran Galić, koji je bio na čelu dvije od tri državne policijske agencije u Bosni i Hercegovini, prešao je granicu i pobjegao u Hrvatsku kako ne bi bio uhapšen, potvrđeno je 9. jula iz Tužiteljstva BiH. O cijelom slučaju govorili su mnogi, međutim ono što je javnosti poznato jeste da on nije smijenjen sa svoje funkcije i da ga Hrvatska ne želi izručiti Bosni i Hercegovini.

Žalosno je kako se slučaj Zorana Galića, očigledno ,bivšeg zamjenika direktora SIPE u bošnjačkom političkom spektru koristi za bildanje mišića i neko dokazivanje ko je veći “legalista”,govori za Crnu Hroniku visoko rangirani policijski službenik, koji je govorio pod uvjetom da zadrži anonimnost.

Najnovija inicijativa Sabine Čudić za smjenu “pod svakom cijenu”osumnjičenog Zamjenika direktora SIPE, najsvježija je potvrda takvog politikantskog srljanja, lišenog svakog zakonskog osnova, stav je našeg sugovornika.

Zoran Galić po slovu mjerodavnih zakona i postojećoj pravnoj situaciji u kojoj se nalazi jednostavno ne može biti smjenjen nego isključivo razriješen i upućen u penziju.
I Ćudićku, Heleza i ostale bukače koji su pravni laici doista treba podučiti da se kazneni postupak mora odvojiti od upravnog postupka koji je pokrenut Galićevim zahtjevom za penzionisanje.
Pri tom uopće ne pretendiram da Galića amnestiram za njegovu eventualnu kaznenu odgovornost.

Za to će kad tad odgovarati ali onemogućavati čovjeku ostvarivanje stečenih prava, za mene je neshvatljivo.

Podsjećam na slučaj Zubac bivšeg direktora SIPE, koji nije bio smjenjen ne samo pokretanjem istrage, poput sada Galića nego je obnašao dužnost sve dok pravomoćnom presudom nije osuđen. A nije bio smjenjen jer ga je štitila, sasvim normalno ,presumpcija nevinosti što je Čudićki i Helezu misaona nepoznanica.

Dakle jedini zakoniti izlaz iz ove ne samo za Galića, nego još više i za njegova poslodavca Vijeće ministara BiH mora se zakonski okončati donošenjem Odluke o razrješenju Zorana Galića radi ispunjavanja uvjeta za penziju i njegovim upućivanjem u MIO/PIO ,zaključuje sugovornik Crne-Hronike.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija