Da li će poslodavci koji su svojim radnicima uplatili doprinose ne čekajući Vladu FBiH biti oštećeni?

U proteklom periodu ne čekajući da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uplati doprinose njihovim radnicima za april, maj i juni, jedan broj poslodavaca iz FBiH, kojima su odobreni zahtjevi za ostvarivanje prava na subvencioniranje doprinosa, uplatili su svojim radnicima doprinose kako bi se ljudi mogli liječiti, a pojedini otići u penziju.

U Poreznoj upravi FBiH smo zatražili pojašnjenje na koji način će se tim poslodavcima refundirati novac za doprinose i kada i kome poslodavci mogu da se obrate.

– Ukoliko su poslodavci, kojima je odobrena subvencija, uplatili doprinose za određene mjesece, uplaćene subvencionirane doprinose moći će koristiti kao pretplatu za naredne mjesece u iznosu preplaćenih doprinosa. Poslodavci koji su uplatili doprinose za radnike iz svojih sredstava, a koji će dobiti subvencionirane doprinose za taj mjesec, njihovim radnicima se neće duplirati doprinosi jer se uz obrazac ZSD kontrolisao i obrazac MIP 1023 za taj mjesec, bez obzira na to što su doprinosi uplaćeni iz vlastitih sredstava – pojašnjavaju nam iz Porezne uprave FBiH.

Podsjećaju da je Porezna uprava Federacije BiH na osnovu zaprimljenih obrazaca ZSD i pratećih propisanih obrazaca (MIP – 1023 i 2002) obradila i za porezne obveznike koji su ispunjavali uvjete za dobivanje subvencija za april, maj i juni dostavila podatke Federalnom ministarstvu finansija.

Dodaju da Ministarstvo uplaćuje doprinose (penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno i doprinose za slučaj nezaposlenosti) za porezne obveznike nadležnim vanbudžetskim fondovima, te o tome treba obavijestiti Poreznu upravu kako bi se uplaćeni doprinosi mogli rasknjižiti na analitčkim karticama poreznih obveznika prenosi Faktor.

Podsjećamo, realizirajući “korona zakon” Vlada FBiH subvencionra doprinose za oko 390.000 radnika u FBiH, a za što je izdvojeno 91,1 milion KM. Ministarstvo finansija FBiH je uputilo naloge prema bankama za isplatu doprinosa fondovima za mjesece maj, juni i razliku za april.

Subvencija po radniku iznosi 244,85 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79