Da li će se uspostaviti trolejbuska linija do Aerodroma Sarajevo?

Da li će se uspostaviti trolejbuska linija do Aerodroma Sarajevo?


Loša povezanost Međunarodnog aerodroma Sarajevo s ostatkom grada je dugogodišnji problem za kojeg se najavljuje da će biti riješen. U međuvremenu se insistira na poboljšanju taksi prijevoza.

U javnost je nedavno dospjela informacija da postoji mogućnost da sarajevski aerodrom radi 24 sata. Time problem njegove nepovezanosti javnim prijevozom postaje još značajniji.

Kako će putnici, posebno u noćnim satima, doći do željene lokacije u gradu, osim taksijem, s kojim također postoje problemi, iznajmljivanjem automobila ili da ih neko poveze.

Dok su aerodromi gradova u inostranstvu povezani i s više oblika javnog prijevoza, pri tom vozila učestalo saobraćaju, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine to nije slučaj.

U Sarajevu od Aerodroma do Baščaršije, tj. do centra grada saobraća samo autobus kompanije Centrotrans. Na polazak autobusa od Aerodroma, odnosno od Baščaršije mora se čekati nekoliko desetaka minuta.

Karta u jednom smjeru košta pet KM, i to za prvi prtljag težine do 23 kilograma. Drugi prtljag i prtljag teži od 23 kilograma košta pet KM.

Ako se ova usluga javnog prijevoza do aerodroma uporedi s nekim drugim gradovima, jasno je da je neadekvatna i skupa. Osim toga, Sarajevo nema noćni prijevoz, što bi mogao biti problem ako se uspostave 24-satni letovi.

Najave resornog ministarstva

Iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo su za Klix.ba najavili da planiraju poboljšati postojeće autobuske i minibuske linije, tj. prilagoditi ih potrebama građana. Ukazali su da će to značiti i analizu potreba stanovnika u novoizgrađenim naseljima. Kako su poručili, veća povezanost svih dijelova kantona je konačni cilj i rade na njegovom ispunjenju.

Podsjećamo, resorni ministar Adnan Šteta (SDP) je 2021. na Forumu odgovornosti Centara civilnih inicijativa (CCI) nagovijestio da će se razmotriti da novi trolejbusi saobraćaju i do Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Kao razlog za to je istakao to što novi trolejbusi mogu saobraćati i tamo gdje ne postoji napajanje strujom, jer imaju baterije.

“To znači da će trolejbus koji saobraća do Dobrinje moći saobraćati i do Aerodroma”, kazao je 2021. ministar Šteta.

Traži se poboljšanje taksi prijevoza

U međuvremenu je ponovo predloženo poboljšanje taksi prijevoza. Prijedlozi za poboljšanja su proistekla zbog također višegodišnjih problema s ovakvim oblikom prijevoza. To se prije svega odnosi na tvrdnje da taksisti naplaćuju prijevoz od Aerodroma znatno više nego što bi trebali. Osim toga, građani se nerijetko žale i na neprimjereno ponašanje taksista i druge neugodnosti.

Gradski vijećnik Jasmin Skorupan je zatražio da se na Aerodromu postave cjenovnici taksi prijevoza, koji će biti istaknuti na tablama velikih dimenzija na više mjesta.

“Cijene taksi vozila za određene usluge trebali bi biti fiksne, kao što su prtljag i cijena starta vožnje”, naglasio je.

Prema Skorupanovim riječima, turisti nemaju dovoljno informacija o cijenama zbog netransparentnosti, što pojedini vozači taksija zloupotrebljavaju i voze po višim cijenama.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija