Da li dug može zastariti i kako postupiti u tom slučaju?

Da li dug može zastariti i kako postupiti u tom slučaju?


Dug može zastariti, ali to zavisi od vrste duga i vremenskog perioda koji je prošao.

Prema zakonu, zastara duga znači da osoba više nema pravni osnov da zahtijeva od dužnika da vrati dug, iako dug formalno i dalje postoji.

1. Vrste dugova i rokovi zastare

  • Potraživanja iz ugovora: Rok zastare za potraživanja koja proizilaze iz ugovora obično je tri godine od dana kada je dug dospio na naplatu.
  • Potraživanja iz osnova naknade štete: Rok zastare za potraživanja iz osnova naknade štete je također tri godine od dana saznanja za štetu i počinioca, ali ne duže od pet godina od dana kada je šteta nastala.
  • Komunalni i drugi računi: Za komunalne usluge, poput vode, struje, gasa i slično, rok zastare je godinu dana.
  • Bankovni dugovi i krediti: Rok zastare za bankovne dugove može biti duži, obično pet godina, ali može varirati zavisno od ugovora i banke.

2. Šta učiniti ako dug zastari?

Ako je dug prema vama zastario, to ne znači automatski da ste ga izgubili. Postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti:

  • Pismeni zahtjev: Uputite pismeni zahtjev dužniku prije nego što rok zastare istekne. Na taj način prekidate rok zastare i produžavate ga. Ovaj postupak može biti ključan, posebno ako se bliži kraj roka zastare.
  • Podsjetnik i pregovori: Kontaktirajte dužnika i podsjetite ga na dug. Ponekad jednostavan podsjetnik može dovesti do dogovora o isplati.
  • Pravni postupak: Ako je dug veći i niste uspjeli doći do dogovora s dužnikom, razmislite o pokretanju sudskog postupka. Važno je ovo uraditi prije nego što dug zastari, jer sud nakon toga neće priznati vaše potraživanje.

3. Prevencija problema sa zastarom

Kako biste izbjegli probleme sa zastarom dugova, preporučuje se sljedeće:

  • Redovno pratite dugove: Vodite evidenciju o tome kome ste posudili novac i kada je dug trebao biti vraćen.
  • Komunicirajte s dužnicima: Redovno podsjećanje na dug može spriječiti zaborav ili nesporazume.
  • Pravni savjet: U slučaju većih dugova, konzultirajte se s pravnikom kako biste osigurali da vaša potraživanja ostanu pravno važeća.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija