Da li i kad počinje bolji život za radnike u BiH

Članice i članovi Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine (STBIH) planiraju održati Prvomajski protestni marš kako bi istaknuli težak položaj zaposlenih u ovom sektoru i uputili zahtjeve vlastima na svim nivoima.

Marš, nazvan “EU – Idemo li, il’ je gotovo? Da li i kad počinje bolji život za radnike u BiH?”, održat će se u srijedu, 1. maja, s početkom u 10:30 sati ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH, a završit će ispred zgrade Delegacije Evropske unije u BiH.

Ovogodišnji marš ima poseban značaj jer je Bosna i Hercegovina 21. marta 2024. dobila zeleno svjetlo za otpočinjanje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji. Iako se ovaj korak više tumači kao rezultat geopolitičkih prilika nego stvarnog progresa zemlje, sindikat naglašava važnost tog procesa za radnike.

STBIH ističe da će se aktivno uključiti u pregovore kako bi osigurao da radnici imaju koristi od integracije u EU kroz vladavinu prava i usklađivanje zakonodavstva s europskim standardima.

Prvomajski marš bit će prilika za istaknuti zahtjeve prema vlastima BiH i Delegaciji EU u BiH, kao i za predstavljanje izazova s kojima se radnici suočavaju svakodnevno. STBIH poziva sve radnike, bez obzira na sektor u kojem rade, te građane da im se pridruže i podrže njihove zahtjeve.

“Ne smijemo dozvoliti da integracija BiH u EU bude proces od kojeg korist imaju samo politički predstavnici. Moramo dati lice tom procesu i direktno u njemu sudjelovati. Možemo to. Moramo. I hoćemo”, poručuju iz STBIH.

Ovaj marš predstavlja važan korak u borbi za bolje uslove rada i života radnika u Bosni i Hercegovini, istovremeno potičući aktivno sudjelovanje radničke zajednice u procesu integracije zemlje u Evropsku uniju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79