Da li iza odlaganja otpada u Drvaru stoji kalabrijska mafija ‘Ndrangheta?

Drvar, grad na zapadu Bosne i Hercegovine, još uvijek nosi nešto historijskog ponosa: To je mjesto u kojem je jugoslavenski partizanski vođa Josip Broz Tito izbjegao zarobljavanje nakon velikog napada SS padobranaca tokom Drugog svjetskog rata, piše minhenski Süddeutsche Zeitung.

Danas, međutim, mjesto je manje slavno. Čini se da je kriminalna mreža odabrala Drvar kao krajnju tačku za trgovinu otpadom iz koronavirusom pogođene Europe.

To su visoki usko vezani snopovi, prekriveni sivim plastičnim folijama, koji se gomilaju na napuštenoj tvorničkoj lokaciji na periferiji. Lokalni stanovnici početkom jula obavijestili su vlasti o problemu koji je došao u njihovu zajednicu.

Gradonačelnica Dušica Runić rekla je da je u Drvaru nedavno zabilježeno nekoliko zaraženih virusom Covid-19, a neki su pitali mogu li razlog biti nelegalne gomile smeća.

“Kao građanin Drvara dijelim zabrinutost”, rekla je Dušica Renić

Smeće dolazi, kao što prate pridruženi dokumenti, iz sjeverne Italije, dijelom iz bolnica u regijama koje su posebno pogođene pandemijom korone. Nakon žalbe federalnom Ministarstvu okoliša i turizma na otpad, gradonačelnici je odatle poslan dosje, koji je izgleda pokazao da je sa sivim vrećama sve u redu.

“Dokumenti su pokazali da je sve čisto. Postoji kompanija koja je dobila odobrenje kantonalne vlade za preradu smeća. Sve je tačno opisano u odobrenju – sistemi, mašine…”, rekla je Runić.

Jedini problem: Takvog postrojenja za preradu otpada ne samo da nema u obližnjem selu Pasjak, gdje bi ono trebalo postojati prema dokumentima, nego nema bilo gdje drugo u kantonu.

Pa, kako je moguće da je kompanija koja se zove ‘Krom reciklaža’, a koju su nedavno osnovala tri državljana Srbije, dobila sve dozvole za uvoz 8.000 tona otpada godišnje? I zašto je firma registrirana na adresi gradskog vijeća Drvara?

Dušica Runić sve to pokušava saznati: Napisala je otvoreno pismo raznim vlastima koje do sada ostaju bez odgovora.

Ali, zato se javljaju nove “slučajnosti”. Kantonalnom ministarstvu prostornog planiranja i zaštite okoliša trebalo je samo šest dana da donese odluku o korištenju postrojenja za preradu otpada koje ne postoji.

“Nadležnom sudu trebala su tri mjeseca da objavi registraciju sporne kompanije u Službenom listu. Međutim, iako to zahtijeva zakon, nije obavještena općina gdje je ta kompanija registrirana”, objašnjava Dušica Runić.

Zajednica se sada trudi da se otprilike 300 tona smeća vrati tamo odakle je. Gradonačelnica Runić zatražila je od ministrice nadležne za regionalno planiranje i zaštitu okoliša da provede akciju s italijanskim vlastima.

U Italiji se već mjesecima povećava strah da bi kriminalne mreže mogle koristiti pandemiju koronavirusa za otvaranje novih poslova. Milanska tužiteljica za borbu protiv mafije Alessandra Dolci upozorila je tokom parlamentarne rasprave u junu da kalabrijska mafija ‘Ndrangheta već pokazuje povećan interes za širenjem trgovine otpadom.

“Posebno su zainteresirani za bolnički otpad, koji je nastao u znatno većem obimu tokom krize s kornavirusom. Istraga je već započela”, rekla je Dolci, izrazivši zabrinutost zbog porasta “prekogranične trgovine otpadom, posebno u istočnoeuropskim zemljama”.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79