Da li Izetbegović pravi otklon od Erdogana

Izjavio je nedavno lider SDA, Bakir Izetbegović, aludirajući na obnovljenu inicijativu predsjednika Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, da uz ranije potvrđenu podršku predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića okupe lidere tri konsitutivna naroda BiH u cilju prevazilaženja ustaljene krize u zemlji.

Takvom reakcijom je prilično jasno, ali uz određenu dozu opreza, pokazao da mu ponovo nije po volji, što je izrodilo mnoge nejasnoće koje se spajaju u veliko – zašto.

“Munjeviti otklon”

Savjetnik ministra inostranih poslova BiH u mandatu Igora Crnatka, Saša Čekrlija kaže da je, iako se čini da je trenutno pojačana pažnja međunarodne zajednice isključivo usmjerena na aktivnosti člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, “na meti” i sam Izetbegović, a naročito, navodi, nakon što je hrvatski član Predsjedništva, Željko Komšić posjetio Vatikan.

– Vatikan od ranije očekuje odgovore na brojna pitanja na koja ministrica inostranih poslova ne dalje odgovore, već sve čuva u ladici. Kardinal Pietro Parolin, koji je desna ruka pape, u razgovoru sa Komšićem se posebno interesovao o SDA, ali i o odnosima sa predsjednikom Erdoganom. Sljedeće što slijedi jeste dolazak šefa diplomatije Vatikana, nadbiskupa Paula Galagera u Sarajevo i u SDA znaju da ti sastanci neće biti najprijatniji – tvrdi Čekrlija, dodajući da nakon Komšićeve posjete Vatikanu, SDA “munjevito blefira otklon od Turske”, te da zato ne iznenađuje Izetbegovićeva izjava prema kojoj “odbacuje inicijativu predsjednika Turske i Srbije”.

– Bisera Turković, nakon trogodišnjeg zimskog sna, kada su evropske integracije u pitanju, poziva na ispunjavanje 14 prioriteta za pristupanje EU i traži tematsku sjednicu Savjeta ministara upravo o ispunjavanju 14 prioriteta prema mišljenju Evropske komisije. Ranije, nakon najave Komšićeve posete Vatikanu, ona traži sastanak sa predsjednikom Vlade Italije, bilo kad i bilo gdje, čime pokušava popraviti sliku o SDA, koristeći trenutno zaoštrenu političku situaciju u BiH – kaže on, konstatujući da su male šanse da do tog sastanka dođe.

– Sami odnosi između Komšića i Turkovićeve su izrazito loši od samog početka mandata aktuelnog Savjeta ministara, pa je logično da njegova posjeta Vatikanu značajno brine Turkovićevu i kompletnu partiju SDA – tvrdi Čekrlija.

“Pametan potez”

S druge strane, univerzitetski profesor iz Sarajeva, Enver Kazaz smatra da je lider SDA, ovaj put, ipak, u pravu.

– Izetbegović je rekao da će u dijalogu učetvovati insitucije BiH, a ne on kao predstavnik naroda. S pravom je upozorio na to da BiH nije prosti zbir tri etnička i politička identiteta, nego da je na međunarodnom planu predstavljaju institucije sistema – smatra on.

Zaključuje da u Izetbegovićevoj reakciji nema ništa prikriveno, te da je povukao pametan potez, budući da “nema legitimitet da na međunarodnom planu predstavlja bilo koga, pa ni Bošnjake”, ako se, navodi Kazaz, uzme u obzir to da nije osvojio više od 50 odsto bošnjačkih glasova.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79