Foto: Ilustracija
Da li je evropski obrazac dovoljan u slučaju saobraćajnih nesreća i može li se oboriti na sudu?

Da li je evropski obrazac dovoljan u slučaju saobraćajnih nesreća i može li se oboriti na sudu?


Evropski obrazac, poznat i kao Evropski izvještaj o saobraćajnoj nezgodi, predstavlja standardizirani dokument koji se koristi za bilježenje osnovnih informacija o saobraćajnim nesrećama u kojima su učestvovali vozila.

Ovaj obrazac omogućava vozačima da bez prisustva policije na licu mjesta razmijene informacije o nesreći i sastave zajednički izvještaj koji će biti osnova za dalje postupanje osiguravajućih kuća.

Validnost evropskog obrasca

Evropski obrazac se smatra validnim dokumentom u većini evropskih zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, te je priznat od strane osiguravajućih kuća kao početna tačka za obradu zahtjeva za nadoknadu štete. Međutim, validnost ovog obrasca zavisi od tačnosti unesenih informacija i saglasnosti oba vozača o okolnostima nesreće. Ukoliko su svi podaci ispravno popunjeni i postoji obostrana saglasnost o događaju, obrazac može značajno ubrzati proces naknade štete i smanjiti potrebu za sudskim postupcima.

Mogućnost osporavanja na sudu

Iako evropski obrazac ima pravnu težinu, on nije apsolutno nepobitan. Ukoliko dođe do spora između vozača ili ukoliko se otkriju novi dokazi koji ukazuju na pogrešno tumačenje ili lažno prikazivanje činjenica, sud može odlučiti da obrazac nije validan kao dokaz. Na primjer, ako se na sudu dokaže da je jedan od vozača bio pod uticajem alkohola ili droge, ili ako se otkriju dodatni videozapisi ili svjedoci koji pružaju drugačiju sliku o nesreći, sud može poništiti evropski obrazac kao ključni dokaz.

Strah građana od korištenja evropskog obrasca

Postoji određena skepsa među građanima kada je u pitanju korištenje evropskog obrasca, prvenstveno zbog straha da bi njihova prava mogla biti ugrožena ukoliko se obraze ne popuni ispravno ili ukoliko se kasnije otkriju nepravilnosti. Ovaj strah nije u potpunosti neutemeljen, jer, kako je već navedeno, ukoliko obrazac nije pravilno popunjen ili je neko od vozača prikrio relevantne informacije, može doći do pravnih komplikacija. Također, neki vozači se boje da bi, popunjavanjem obrasca bez prisustva policije, mogli izgubiti mogućnost naknade štete u punom iznosu ili da bi odgovornost mogla biti nepravilno raspodijeljena.

Zaključak

Evropski obrazac je koristan alat koji može značajno olakšati rješavanje situacija nakon saobraćajnih nesreća, ali njegova validnost zavisi od ispravnosti unesenih podataka i saglasnosti svih učesnika.

Iako se u većini slučajeva prihvata kao validan dokument, nije nepobitan i može biti osporen na sudu ukoliko se pojave novi dokazi ili ako se utvrdi da nije ispravno popunjen. Zbog toga je važno da građani budu svjesni svojih prava i obaveza prilikom popunjavanja ovog obrasca i da, ukoliko imaju ikakvih sumnji, ne oklijevaju da pozovu policiju na mjesto nesreće.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija