Foto: Ilustracija
Građani Banjaluke upozoravaju: Bespravna gradnja uništava naš okoliš

Građani Banjaluke upozoravaju: Bespravna gradnja uništava naš okoliš


Građani traže zaustavljanje bespravne gradnje i očuvanje urbanog identiteta Banjaluke.

Stanovnici banjalučkog naselja Centar 2 iskazali su snažno protivljenje donošenju novih regulacionih planova bez usvojenog Urbanističkog plana, koji bi trebao biti temeljni dokument prostornog uređenja grada.

Građani zahtijevaju hitno usvajanje Urbanističkog plana, kao ključnog strateškog dokumenta, kako bi se osiguralo da svi budući regulacioni planovi budu usklađeni sa zakonom i potrebama grada.

Unatoč njihovim zahtjevima, novi Regulacioni plan je ponovo izložen javnom uvidu, iako Urbanistički plan još uvijek nije prošao potrebne procedure. Građani upozoravaju da gradske vlasti selektivno provode svoja ovlaštenja, donoseći regulacione planove bez prethodno usvojenog Urbanističkog plana, što, prema njihovim riječima, dovodi do fragmentacije i neodgovarajućeg razvoja grada.

„Sjeckanje grada kroz nedovoljno promišljene regulacione planove ozbiljno ugrožava jedinstvo gradskog jezgra, prekidajući vezu između ključnih dijelova grada i zanemarujući vrijednost kulturno-istorijskih spomenika“, poručuju građani. Posebno su zabrinuti zbog planova za izgradnju na lokaciji Stare autobuske stanice, gdje predloženi visoki objekti mogu potpuno zakloniti sunčevu svjetlost za stanovnike okolnih zgrada i narušiti kvalitet života.

Građani također ističu da predloženi plan ne uzima u obzir cjelokupni uticaj na životnu sredinu i urbanu strukturu grada. Smatraju da su planirani neboderi na Staroj autobuskoj stanici neprikladni i štetni, stvarajući barijeru između istočnog i zapadnog dijela grada.

„Novi plan ignoriše potrebu za očuvanjem kulturnog identiteta i javnih institucija, kao i za očuvanjem nacionalnog spomenika Paskoline vile“, upozoravaju stanovnici. Postavljaju pitanje šta se krije iza teško čitljivih opisa planirane gradnje i zahtijevaju veću transparentnost i poštivanje zakonskih propisa.

Građani Banjaluke odlučno se zalažu za očuvanje svog grada, zahtijevajući da se urbanističko planiranje provodi na način koji će osigurati dugoročnu održivost i kvalitet života u svim dijelovima grada.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija