Da li neko smije stati na put bahatom direktoru: Ugrožena autohtona potočna pastrmka u “NP Sutjeska”

Da nijedno prirodno dobro u Nacionalnom parku „Sutjeska“ nije zaštićeno od dolaska novog direktora Aleksandra Kovača, najbolje pokazuje i organizacija ribolovnog tamičenja na zaštićenim područjima rijeke Sutjeske i planinskog jezera i bisera ovog parka, nadaleko poznatog i čuvenog jezera Donje Bare…

Da li neko smije stati na putbahatostima direktora, koji se javno hvali i poziva na veze sa ljudim iz državnog vrha, kaže se u dopisu radnika NP “Sutjeska”, ., upozoravaju radnici tog preduzeća.

U dopisu, našoj redakciji, se navodi da zahtjevnim radom i čvrstom disciplinom sačuvan je izuzetan riblji fond, kako na jezerima, tako i u samoj rijeci Sutjesci, ali na žalost dolaskom novog rukovodstava odmah se pristupilo skrnavljenju ribljeg fonda i uništavanju na sve moguće načine, a table NP sa oznakom „Zabranjen ribolov postale su predmet ismijavanja i omalovažavanja ove ustanove, jer su društvene mreže preplavile fotografije sa upecanom ribom i dokazivanjem da je došao kraj periodu kada je bilo nezamislivo da neko smije samovoljno pecati u području Nacionalnog parka.

“Koliko je NP „Sutjeska“ degradiran najbolje pokazuje činjenica da lice koje je direktor doveo kao stranog državljanine i ovlastio ga za „skrnavljenje“ ovih prirodnih ljepota i bogatstava (Nenad Vurdelja) javno na svom fb profilu objavljuje fotografije ribara koji pecaju u strogo zaštićenom području Sutjeske koje je izdvojeno kao plodište autohtone potočne pastrmke”, kaže se u dopisu radnika.

Oni dalje navode kao primjer bahatosti i uništavanja svega “živog” da direktor sa saradnicima organizuje takmičenje u pecanju ribe, kako stoji u dopisu, ni manje ni više, nego strogom centru Nacionalnog parka „Sutjeska“.

“Naravno, za ovakav poduhvat se nije konsultovao sa nadležnim institucijama, kao što su nadležna ministarstva i Zavod za zaštitu kulturno i istorijskog naslijeđa Republike Srpske, niti Upravnim odborom NP, nego po starom dobrom receptu samovlašća i uz podršku svojih saradnika sa veoma zanimljivim i živopisnim biografijama, samovoljno je već sve potpisao i odobrio takmičenje koje treba da se održi u NP „Sutjeska“ od 9. do 12. septembra”, kaže se u dopisu.

Dalje navode da da bi se ovakvo takmičenje moralo uvrstiti u Godišnji plan korišćenja ribljeg fonda i da bi svi takmičari morali imati važeće dnevne dozvole za pecanje, koje izdaje nadležno ministarstvo, ako je uopšte moguće i ako je normalno dozvoliti ovakvo masovno pecanje na području bilo kog nacionalnog parka.

– “Takmičenje” je počelo odavno jer mnogi pecaju svakodnevno pod zaštitom direktora uz izgovor da „treniraju“ za predviđeni spektakl – upozoravaju radnici i dodaju:

– Po već oprobanom receptu, zakon je nebitan, a u svemu tome je bitno da se debelo naplati ekipama koje dolaze i same pomalo u čudu, jer im je nelogično da se tako nešta može organizovati na području NP, bar ne u Sloveniji odakle pojedini dolaze, jer su nas kao ribare kontaktirali i raspitivali se kako je moguće da se peca u NP, obzirom da se u Sloveniji tako nešta ne bi moglo dovesti u vezu sa zdravim razumom. Nakon pecanja ručak i piće biće organizovani u baru NP „Sutjeska“, kojeg je direktor opet samovoljno izdao svojim miljenicima s kojim dijeli zaradu, jer se svesrdno bori da sve goste NP preusmjeri u navedeni objekat u kojem je on postao stalni inventar.

Radnici se pitaju da li će nadležno Ministarstvo izdati dnevne dozvole za pecanje za oko stotinjak ribara koji su se najavili i da li će nadležna inspekcija izvršiti kontrolu i ispravnost ovog predviđenog direktorovog „projekta“ ili će se svi oglušiti, ostaje nam da vidimo u narednim danima… Ministarstvo ima uvid koliko je izdalo ribarskih dozvola za 2021. godinu, koje su odavno rasprodate, pa je samo pitanje da li se smije stati na put svim ovim bahatostima direktora, koji se javno hvali i poziva na veze sa ljudim iz državnog vrha, kaže se u dopisu radnika NP “Sutjeska” za BN

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79