Da li to smije raditi: Vijeće ministara “ne sluša” i ignoriše Predsjedništvo BiH

Da li to smije raditi: Vijeće ministara “ne sluša” i ignoriše Predsjedništvo BiH


Vijeće ministara BiH (VM BiH) suočava se s kritikama zbog nepoštivanja uputa Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Na dnevnom redu 48. sjednice Vijeća ministara, zakazane za 13. maj 2024. godine, nalazi se prijedlog odluke o osnivanju interresorne radne grupe za praćenje implementacije dokumenta “Sigurnosna politika Bosne i Hercegovine”, usvojenog još 2006. godine.

Unatoč kašnjenju dužem od godinu dana, iznenađujuće je da VM BiH sada osniva tijelo za nadzor implementacije starog dokumenta umjesto da radi na izradi novog, u skladu s obavezama koje je nametnulo Predsjedništvo BiH.

Na sjednici održanoj 21. februara 2024. godine, Predsjedništvo je zadužilo VM BiH da u roku od šest mjeseci pripremi i dostavi novu sigurnosnu politiku BiH, ističući da trenutna politika nije značajno ažurirana od svog usvajanja.

Nadalje, VM BiH i Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) kritizirani su zbog ignoriranja norme za pripremu nove Strategije vanjske politike BiH, čiji je prethodni dokument istekao u martu 2023. godine. Ove tenzije između Predsjedništva i MVP-a, prema Centru za sigurnosne studije (CSS), pogoršane su neusvajanjem Zakona o vanjskim poslovima BiH.

CSS ističe i problem neuspjeha MVP-a da pregovara i usvoji novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji ministarstva, što stvara neizvjesnost u vezi s imenovanjem novih ambasadora. Predsjedništvo BiH imenovalo je dva nova ambasadora 3. marta 2024. godine, ali ta mjesta nisu u okviru trenutno postojeće diplomatsko-konzularne mreže MVP-a.

Pored toga, postoji kontinuirana neslaganja između VM BiH i Predsjedništva po pitanju zakonskih prijedloga o državnoj imovini i plinu, što je izazvalo dodatne nesigurnosti. CSS upozorava da suprotstavljeni stavovi i nedostatak jedinstvene strategije zabrinjavaju javnost koja traži stabilniju i predvidljiviju budućnost.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija