Da nije katastrofalno, bilo bi presmiješno: VSTV reformiše pravosuđe selfijima

Misija OSCE-a objavila je danas izvještaj o tome kako domaće pravosuđe procesuita slučajeve korupcija. O tome kako rade domaća tužilaštva i sudovi najbolje ilustruje dio naslova ovog dokumenta – Sindrom nekažnjivosti.

Isti dan kada je ovjavljen ovaj izvještaj, Visoko sudsko i tužilačko vijeće pokrenulo je kampanju u oviru projekta “Izgradnja efikasnog pravosuđa po mjeri građana”. Na prvi pogled reklo bi se da se radi o ozbiljnom projektu, koji ima ozbiljne ciljeve, koji bi za rezultat trebalo da ima hapšenje i procesuiranje kriminalaca, posebno onih iz oblasti, kako su to okarakterisali iz OSCE-a, visoke i srednje korupcije.

Nažalost, naziv projekta je, izgleda, jedina ozbiljna stvar u ovoj kampanji.

Naime, Milan Tegeltija i VSRV kojem je na čelu domaće pravosuđe namjeravaju reformirati tako što će mladi slati svoje fotografije, te pozvati još svojih tri do pet prijatelja ili prijateljica da učine isto. Uz fotografiju trebaju poslati poruku: „I ja sam za #pravdupomjerigrađana zato ću …“, te uz objavu staviti i hashtagove: #EU #pravdapomjerigrađana #VSTVBiH.

Kampanja traje do 7. decembra, a namijenjena je osobama između 18 i 30 godina starosti.

Da sve djeluje neozbiljnije je i najava da će najbolje poruke biti nagrađene simboličnim nagradama, prenosi Oslobođenje.

Kako će fotografije mladih ljudi i njihove poruke pomoći da se “iza brave” stave kriminalci, odnosno da budu podignute kvalitetne optužnice, koje će biti i potvrđene i koje će rezultirati pravosnažnim presudama, to u ovom pozivu nije objavljeno.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79