Dačić: Iz Amerike nikad neće stići dokazi protiv Vulina

Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je da iz Amerike nisu stigli dokazi za njihove tvrdnje protiv šefa Sigurnosno informativne agencije (SIA) Aleksandra Vulina kojem je uvela sankcije, navodeći i da “ne očekuje da će stići, jer ovdje nije riječ o utvrđivanju dokaza, nego o politički motiviranim sankcijama”.

– Nismo od Amerike dobili ni jednu jedinu informaciju, čak ni naznaku da se radi o nekim kaznenim djelima. Razumije se, mi ćemo tražiti objašnjenje od Sjedinjenih Država jer ovo nije privatna stvar, nego odluka uperena protiv visokog državnog funkcionera. Ali, da ostavimo to po strani, motiv za ovu odluku je politika – rekao je Dačić za list Politika.

Govoreći zašto su uvedene ove sankcije, Dačić je rekao da su u pitanju Vulinovi “stavovi prema Rusiji”. “Da smo uveli sankcije Rusiji ovih sankcija ne bi bilo ni prema Vulinu ni prema bilo kome”, rekao je Dačić.

Na pitanje kako bi to moglo da se odrazi na srpsko-američke odnosa, ministar je rekao da Srbija “ima dobru saradnju sa SAD u borbi protiv svih vidova organiziranog kriminala”.

Ocijenio je da se ovim postukom “želi napraviti neka vještačka ravnoteža” između Beograda i Prištine. Mišljenja je da je “poslije oštrih odluka Zapada i Amerike protiv vlasti u Prištini, bilo samo pitanje dana kada će da stigne i neka odluka protiv Beograda”.

– To je jedan od važnijih stupova naše ukupne suradnje. I baš zbog toga čudi što američki državni organi donose odluke o sankcijama protiv visokog finkcionera Srbije, uz sumnje na navodnu vezu s organiziranim kriminalom. Ali ovdje je riječ samo o politici, i to državnoj politici Srbije koju provode svi koji su na čelu institucija – naveo je Dačić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79