Damir Nikšić o novoj Vladi KS: Radončić neće sjesti za pregovarački stol, šefovi su dobili “srednji prst”

Damir Nikšić, nezavisni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo reagovao je na izjavu predsjendika SBB-a Fahrudina Radončića u kojoj je najavio moguće razgovore sa predstavnicima “Četvorke”, a koja je jučer predala zahtjev za smjenu kantonalne vlade.

S obzirom da je i sam dio ‘Četvorke’, Nikšić je na svom Facebook profilu oštro napao stav prvog čovjeka stranke koja trenutno čini dio izvršne vlasti u Kantonu Sarajevo zajedno sa DF-om i SDA.

“Bit će dovoljno vremena da razgovaram s liderima ‘Četvorke’ i da vidim kakvi su im planovi i šta oni žele”, kazao jeRadnončić između ostalog.

“Ja sam jedan od predsjednika te ‘Četvorke’ koja uopšte nije ‘Četvorka’ i kojoj se ovaj nezvani gost samopozvao i najavio u pregovore. Mogu samo reći da, dok sam ja u toj ‘Četvorci’, Radončić neće sjesti za pregovarački sto iz jednog prostog razloga: prevario nas je i izdao već jednom, a to što upravo vara i izdaje one sa kojima je trenutno u vlasti ne samo da umanjuje vjerovatnoću da neće prevariti i izdati i treći put, već potvrđuje patern ponašanja koji se neće promijeniti, a koji ne priliči ozbiljnom političaru i koalicionim partneru. Ovaj hiroviti element bi bio, kao i uvijek i sa svima do sada, jedan faktor nestabilnosti i posve je neprihvatljiv ne samo meni, već i većini zastupnika iz nove koalicije”, napisao je Nikšić.

On je napomenuo da novu skupštinsku većinu koja je jučer predala zahtjev za smjenu vlade čine zastupnici, a ne predsjednici partija.

“Važno je naglasiti i Radončiću i Nerminu Nikšiću (a Kojović je već u srijedu skontao sam) da ovu većinu čine, pregovaraju i odlučuju zastupnici: nas 18. Na našim plećima je odgovornost i odlučivanja i djelovanja. Dakle ovdje pregovaraju zastupnički klubovi, sami zastupnici u svoje ime i ime svog biračkog tijela, a ne predsjednici stranaka. To je nešto novo. Predstavnici, a ne predsjednici.

On je dodao, između ostalog, da ako on može djelovati prvenstveno kao zastupnik građana koji su ga birali, a ne predsjednik i zastupnik stranke koja je formirana, onda to mogu i zastupnici SDP-a.

“Znači šefovi koji ne sjede s nama u klupama su dobili po dva srednja prsta što se odlučivanja tiče. Mi odlučujemo. Nas 18. Imajući to u vidu, tim više je ovakav nastup Radončića bez dodira sa stvarnošću i nadasve bahat, podcjenjivački i uvrjedljiv za kolegice, kolege zastupnike i moju malenkost. (…) Ovo je demokratija, a ne partokratija. Mi smo skupili 18 potpisa zato što su nam građani dali mandat, a ne šefovi partija”, napisao je Nikšić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79