Danas počinje isplata uvećanih penzija, bit će isplaćena i razlika za prethodna tri mjeseca

Početak isplate uvećanih penzija u Federaciji Bosne i Hercegovine označava važan korak prema osiguranju ekonomske sigurnosti za mnoge umirovljenike.

U skladu s Zakonom o Mirovinskom i Invalidskom Osiguranju (MIO/PIO), isplata penzija za mjesec travanj započinje 4. svibnja.

U skladu s odlukom Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO/PIO o konačnom usklađivanju od 6,55 posto, najniža penzija za travanj iznosi 573,56 KM, dok je najviša ograničena na iznos pet najnižih penzija te iznosi 2.867,65 KM. Prosječna penzija korisnika samostalne penzije iznosi 722,21 KM, pri čemu će penziju za april primiti ukupno 446.315 korisnika.

Uz isplatu penzija za travanj, korisnici će također primiti i razliku za prva tri mjeseca, što predstavlja dodatni poticaj za financijsku stabilnost. Ukupna sredstva potrebna za isplatu penzija za april, uključujući i razlike za prva tri mjeseca te troškove isplate, procjenjuju se na oko 305 milijuna KM, kako je navedeno u službenom priopćenju.

Odluka o redovnom usklađivanju penzija za 2024. godinu, koja iznosi 6,55 posto, donesena je na temelju relevantnih ekonomskih pokazatelja. Upravni odbor PIO-a je ovu odluku potvrdio na sjednici održanoj 15. travnja, uzimajući u obzir rast BDP-a i indeksa potrošačkih cijena.

Prema službenim podacima Federalnog zavoda za statistiku, stopa rasta potrošačkih cijena u 2023. godini iznosila je 5,10 posto u usporedbi s prethodnom godinom. Nadalje, prema procjeni istog zavoda, stopa rasta nominalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), izražena po tržišnim cijenama, za 2023. iznosi 7,965 posto, što se zaokružuje na 8,00 posto.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79