Danas posebna sjednica NSRS sa samo jednom tačkom: Kad neće Izetbegović, hoće li se pojaviti Čović?

Danas posebna sjednica NSRS sa samo jednom tačkom: Kad neće Izetbegović, hoće li se pojaviti Čović?


Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) za utorak je zakazao posebnu sjednicu s jednom tačkom dnevnog reda: političko-ekonomska situacija u Bosni i Hercegovini.

“Princip državotvornosti tri naroda znači da je problem ravnopravnosti jednog naroda, zajednički problem sva tri naroda. Navedeno pitanje ne treba biti tema i povod sukobljavanja, jer ako se ono problematizuje bez vizije za njegovo rješavanje tada, imamo negativan politički razvoj kao ‘kretanje unazad’.”

To je, između ostalog, navedeno u dokumentu pod naslovom “Političko ekonomska situacija u BiH” koji će biti uvod na posebnoj sjednici Narodne skupštine entiteta RS, koja je zakazana za 1. februar.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović ranije je uputio poziv predsjednicima SDA i HDZ-a BiH Draganu Čoviću da prisustvuju i obrate se na ovoj sjednici.

“Uvjereni smo da bi vaše učešće na posebnoj sjednici NSRS dalo značajan doprinos razvijanju dijaloga i iznalaženju najprihvatljivijih rješenja za BiH”, naveo je Čubrilović u pismu.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović odgovorio je da neće prisustvovati ovoj sjednici, navodeći da je „iznalaženje najprihvatljivijih rješenja za državu Bosnu i Hercegovinu“ stvar državnih institucija, a ne entitetskih, i može biti razmatrano samo u Parlamentarnoj skupštini BiH i ostalim nadležnim državnim institucijama.

Dodao je da Stranku demokratske akcije u NSRS “predstavlja niz veoma iskusnih i sposobnih zastupnika koji mogu dati konstruktivan doprinos rješavanju situacije u kojoj se kao društvo i država nalazimo, ali samo u dijelu koji se odnosi na entitet RS”, naveo je Izetbegović u odgovoru na Čubrilovićev poziv.

Ranije smo pisali da se očekuje da će lider HDZ-a BiH Dragan Čović prisustvovati sjednici NSRS.

“Šteta što je Izetbegović odbio poziv, a Čović je usmeno potvrdio da će doći na posebnu sjednicu”, rekao je Čubrilović, prenosi Radio Sarajevo.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija